Dyrk til en lang sæson

Dyrk til en lang sæson

Dyrkning betyder meget for vores velvære. Grønt, blomster, frugt, bær og grøntsager bringer både glæde og velsmagende, nyttige lækkerier. Impecta rådgiver om, hvordan man dyrker til en lang vækstsæson.

Dyrkning fra forår til efterår

  • Forårsblomstrende løg
  • Tidlige stauder
  • Forårsgrøntsager
  • Høst hele sommeren
  • Efterårets skønhed og høst

Vores avlervenner lever i forskellige klimazoner og dyrker under forskellige forhold. Vækstsæsonens længde varierer, og vejr- og lysforhold giver forskellige udfordringer. Tipsene i denne artikel er til alle, men det er vigtigt at huske at tilpasse sig efter de forhold, der er på dyrkningsstedet.


Plantevalg, jord og pleje

Grundlaget for alt, hvad du laver i haven og dine dyrkninger, er at vælge de rigtige planter til det rigtige sted, at passe på din jord og at pleje planterne. En plante, der trives og har det godt, udvikler sig bedst, og den har man glæde af i hele sæsonen. En plante, der ikke trives, vokser langsomt, blomstrer dårligt, giver lidt frugt og mister hurtigt energi i løbet af sæsonen. En svag plante bliver også lettere ramt af sygdomme og skadedyr end en plante, der er stærk.

Der er meget god læsning her på Jordnära, der fortæller dig, hvordan du skal tænke og gøre, når det gælder plantevalg, jord og pleje.

Nogle tips:

Udover at træffe det rigtige plantevalg, pleje jorden og passe haven, er der her lidt håndfaste råd til, hvordan du kan gøre vækstsæsonen så lang som muligt.

Plant forårsblomstrende løg – insekternes morgenmad

I de sydlige egne dukker de første forårsblomstrende løg op allerede i slutningen af januar. Erantis narrer årstiden med sine knaldgule små blomster. I en måned eller deromkring udfolder krokussen sine pollenfyldte blomster og tiltrækker årets tidligste insekter til tiltrængt morgenmad.

Alle forårsblomstrende løg – krokus, perlehyacinter, snepryd, narcisser, tulipaner, vintergækker og mange flere – er en meget nem vej til tidlig forskønnelse i haven, kolonihaven, på altanen og i baggården i byen.


Forspir grøntsager, sommerblomster og stauder

I vores nordlige klima er vækstsæsonen forholdsvis kort. Ved at forspire nogle sorter af sommerblomster, stauder og grøntsager indendørs om vinteren og foråret, forlænger du sæsonen. Frøene spirer, og små planter vokser indendørs, inden det er tid til at starte sæsonen udendørs. Forspiring giver længere blomstring og tidligere høst i forhold til, hvis man sår frøene direkte udendørs om foråret.

Læs mere om de tidlige frøsåninger i Forspiring forlænger sæsonen.


Tidig vår

Plant stauder, der blomstrer tidligt

Forårets allerførste stauder blomstrer tidligt og lyser op, når naturens grønne planter stadig er få og små. Plant dem i grupper i staudebedet, gerne sammen med forårsblomstrende løg, der blomstrer samtidig. Når forårsopblomstringen er forbi, trækker de tidlige stauder sig tilbage og giver plads til stauder, der blomstrer om sommeren og efteråret.


Tips til stauder, der blomstrer tidligt:

Lungeurt, Pulmonaria, sommeranemone, Adonis vernalis, tusindfryd, Bellis perennis, kaukasisk forglemmigej, Brunnera macrophylla, vårkærminde, Omphalodes verna, kodriver, Primula vulgaris og skumblomst, Tiarella cordifolia.


Förodling

Plant stauder, der blomstrer langt ind i efteråret

Det er nemt at komme til at glemme efterårets farverige blomster, når vi planlægger staudebedet. Der er mange stauder, der blomstrer, lige indtil haven går i hi. Forlæng sæsonen ved at plante efterårsblomstrende stauder.


Tips til stauder, der blomstrer om efteråret:

Høstanemone, Anemone, floks, Phlox paniculata, kærlighedsurt, Hylotelephium, asters, Aster, stormhat, Aconitum, efterårsblomstrende klematis, Clematis, sølvlys, Actaea cordifolia og okseøje, Chrysanthemum zawadskii.


Täckodling

Dyrk forårsgrøntsager i køkkenhave og kasser

Forlæng sæsonen ved at så dine første rodfrugter tidligt på sæsonen. Majroer, radiser, sommergulerødder, rødbeder, salat og urter byder på søde og milde smage, når de høstes helt spæde som primører (tidlige grøntsager) i begyndelsen af sommeren. Læs mere om såning af forårsgrøntsager i Tidlig høst af rodfrugter och Dyrkning af spiselige ting i pallekraver.


Høst hele sommeren

I løbet af sommeren går naturen og haven ind i en mættet fase. Træer og mange buske har blomstret, og forårets friskhed erstattes af mørkere grønt. Til gengæld viser sommerblomster og stauder sig frem i fuldt flor i krukker og blomsterbede. Nu er det også tid til at begynde at høste nogle grøntsager. Når der opstår tomme arealer i køkkenhaven og vækstkasserne, kan du så noget nyt, som så er klar om efteråret. Du kan også så nogle etårige blomster om sommeren, der kan lyse op i haven om efteråret. Læs her på Jordnära om sommerfrø, der forlænger din vækstsæson i Hvad kan jeg så i juli?


Höstens skörd

Så sent om efteråret

I det sene efterår begynder haven at forberede sig til vinterhvilen. På det tidspunkt kan du gå og pusle med de sjove, sene såninger af efterårsfrø. Frø af sommerblomster og grøntsager, der sås sidst på efteråret eller i den tidlige vinter, hviler i den kolde jord og spirer først til foråret. Fordelene ved de sene såninger er, at du sparer tid under den intensive forårsdyrkning, du får tidligere høst, og du forlænger tiden, hvor du kan nyde havearbejdet. Læs mere om, hvordan du gør i Sen efterårssåning af blomster og grøntsager.


Dyrk om vinteren med belysning

Efterhånden som dagene bliver kortere, og naturen går i dvale, tager den udendørs dyrkningssæson en pause. Hvis du ønsker at fortsætte med at så og høste noget spiseligt, er sunde, grønne grøntsager og salat fremragende at dyrke indendørs hele vinteren. Læs mere i Dyrk om vinteren med belysning.


Plantera vårblommande lök

Vinterhvilen fra havens gøremål kan være ganske dejlig, både for avlerens krop og sjæl. Har du plantet forårsblomstrende løg om efteråret, er forårs-vinterblomstringen heller ikke langt væk.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ugens Frøsort

Glamourøs kornblomst

Den gammeldags kornblomst minder om barndommens somre, hvor solen altid skinnede fra en klar, blå himmel, der matchede farvetonen på kornblomsterne på engen. Men denne særlige blomst kommer i mange flere farver end det - alle lige smukke. Kornblomsten 'Red Boy' bringer lidt glamour til sommerromantikken med sine skinnende hindbærrøde, luftige blomster. De ser ud til at sende en kæk besked om at turde tage chancer og at overraske betragteren. I mylderet på en klassisk sommereng er 'Red Boy' en oplagt holdspiller, men blomsten kan også sprede elegance i sommerbedet i haven. Som snitblomst er kornblomsten et fint indslag i en blandet, frisk buket eller som en hel buket, der er smuk at tage ind og tørre til vinteren.

Læs mere
Fest for insekterne

Når bierne skal til fest, drømmer de om pollen og nektar på menuen. Lad os invitere dem ved at skabe plads til enkle, åbne blomster, der byder insekter velkommen til at slå sig ned og nyde et festligt måltid. I samme øjeblik opstår naturens magi, når blomsterne bliver bestøvet, og livets cyklus fortsætter. Blomsterblandingen 'Bivækst' giver dig et komplet festkoncept for bier og andre bestøvere. Frøene vil vokse sig store til en skøn blanding af sommerblomster med hjulkrone, kornblomst, ridderspore, hørblomst og mange andre af vores smukkeste etårige blomster. Under blomsternes beskyttelse kan en skål med vand med en lille sten i midten give de små flyvende, summende væsener en oase til hvile, afkøling og en forfriskende slurk at drikke, før de flyver videre til næste festmåltid.

Læs mere
Fest for humlebier

Så længe den gyldne løvemund 'Rocket Golden' ikke har nogen bestøvende gæster på besøg, holder den sine blomster lukkede. Inde i den lækre hule af blade lokker pollen og nektar til sommerfest. En lille bi flyver forbi og banker forsigtigt på, men bliver ikke lukket ind. Nu lander i stedet en buttet humlebi ved løvens mund, som gæstfrit åbner sig. Vel inde, tumler humlebien rundt, indtil den igen vælter ud af blomsten med luftige pollenbukser på de små ben. Det kræver en vis kraft at åbne løvemundsblomsten op, hvilket gør adgang til den lækre pollen eksklusiv for humlebier og tungere bier. Så din 'Rocket Golden' indendørs om foråret, plant den ud i store klynger i blomsterbedet eller krukker og inviter humlebierne til fest.

Læs mere
Krydret elegance

For dig, der endnu ikke har prøvet sareptasennep 'Crimson Red', venter en dejlig opdagelse. Hvis den elegante peberagtige og krydrede aroma skulle beskrives med en farve, ville den sandsynligvis være dyb rød, ligesom farven på de smukke fligede blade hos 'Crimson Red'. Smagen er netop krydret - uden at være påtrængende, men oplevelsen i ganen er mild på trods af intensiteten. Når du først har opdaget en grøntsag, der både er let at dyrke, sund og lækker, ville det så ikke være ren lykke at have adgang til den hele tiden? Med 'Crimson Red' finder du netop lykken, da denne velsmagende sareptasennep kan høstes året rundt. Dyrk den udendørs om sommeren og i vindueskarmen, når kulden kommer - så er du altid sikret en elegant farve og god smag til alle dine salater.

Læs mere
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk i starten, fordi jeg ikke kendte butikken, men leveringen var hurtig og meget godt pakket ind. Sået med det samme og de første små planter tør allerede komme ud. Hvad kunne være bedre? Jeg vil bare være glad nu og gemme butikken for mig selv.
- Marion W
2024-06-13
Rigtig godt frøsortiment!
- Unni r
2024-06-12
Meget hurtig levering!!! Gode priser! Godt udvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ud til at være godt selvom det er lidt tidligt at vide hvordan høsten bliver 😀 hurtig levering og produkterne er godt pakket ind så de ikke tager skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, hurtig levering
- Annica A
2024-06-12
Hurtig levering
- Anneli
2024-06-11
Hurtig levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og hurtig levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spændende frø og hurtig levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Hurtig og god service, som er lige det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Hurtig og korrekt levering, købte et vandingsanlæg
- Johan Å
2024-06-11
Hurtig at få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Hurtig levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finder altid interessante frø hos Impecta, og de er altid af høj kvalitet. Indtil videre har jeg ikke oplevet, at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og fine råd
- Linda T
2024-06-10
Yderst tilfreds med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Hurtig levering, bredt udvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har altid haft succes med mine dyrkninger, når jeg brugte frisk frø fra Impecta og normalt når jeg havde frøene liggende hen over vinteren. Det synes jeg er en god vurdering. Derudover har de et godt sortiment. Masser at vælge imellem!
- Gun K
2024-06-10
Manglende frøpose ved levering. E-mailet og en ny taske blev sendt. Godt hurtigt svar fra kundeservice. Fantastisk.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Hurtig og pålidelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.dk