Kvalitet – et veletableret koncept hos Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel i Julita har leveret kvalitetsfrø siden 1975. Vi har gennem årene opbygget en erfaring og viden, som få frøfirmaer kan matche.Vi er værdsat for vores engagement og for vores unikke sortiment. Det betyder, at kunderne vender tilbage til os år efter år. Hos Impecta Fröhandel tror vi på fordelene ved de langsigtede mål og at starte i det små med en virksomhed i mindre skala. Derfor er vi vokset langsomt, i takt med vores produkter, kunder og leverandører. For os handler det om en ansvarlig måde at se virksomheden på. Og vores filosofi er enkel. Vi har altid fokus på kvalitet – i alle led.


Hvad mener vi med kvalitetsfrø?

Når vi taler om kvalitet hos Impecta Fröhandel, mener vi ikke kun produkterne, men hele processen omkring frøhåndteringen. Det betyder, at kvalitetsarbejde gennemsyrer hele virksomheden. Fordi vi har hele forsyningskæden fra udvælgelse og test til pakning, bestilling og salg inden for samme virksomhed, kommer vi meget tæt på vores produkter. Vi får en fornemmelse af, hvad der virker. Hos Impecta prøvedyrker vi for eksempel alle de grøntsager, vi sælger, og prøvesmager selv høsten. Det betyder, at vi ved, hvad vi taler om og kan give råd og tips om alle vores produkter. Impectas sortiment er nøje udvalgt. Ofte er det frø med en særegenhed og unikke kvaliteter, vi tager ind. Masseproducerede sorter eller sorter i lav kvalitet kommer ikke på tale. Derudover er alle frø tilpasset vores nordiske klima. Vi tester, at alle frøene i sortimentet kan dyrkes på vores nordlige breddegrader. Nogle sorter kan dyrkes langt oppe i det nordlige Sverige, helt op til zone VII og VIII. Sorter, der ikke passer ind i vores nordiske klima, fjernes med det samme.


Nøje udvalgte frø med særegenhed og kvalitet

Impectas sortiment er kendetegnet ved et usædvanligt bredt sortiment. Vi har samlet cirka 2000 forskellige kvalitetsprodukter i vores katalog, fra mere almindelige sorter til helt specielle arter, som ikke fås andre steder. Familievirksomhedens mindre størrelse gør os fleksible. Vi kan tage meget små serier af unikke, spændende frøsorter ind, som vi gerne vil dele med dig. Impectas sortiment omfatter frø til stauder, krydderurter og lægeplanter, grøntsager, vilde blomster, eksotiske potteplanter, buske og træer med mere. Fælles for alle frø er, at de gennemgår den samme kvalitetssikringsproces. En vigtig egenskab ved vores kvalitetsfrø er den høje spireevne. Den ligger ofte langt over målværdierne i vores spiringstests. "Rigtigt og rent" er nøgleord, vi bruger til at beskrive frøene. Det betyder, at der er den rigtige sort i pakken og intet andet. For at sikre dette bliver pakkeudstyret blandt andet rengjort meget omhyggeligt inden pakningen af hver ny frøsort.

Kvalitetskontrollerede frø takket være spiringstests og prøvedyrkning

Hos Impecta Fröhandel udfører vi vores egne kvalitetskontroller af alle nye produkter. Disse spiringstests udføres metodisk efter dyrkningsanvisningerne. Forskellige lysforhold og temperaturer simuleres i vores testmiljøer, og derfor kan vores spiringstests udføres året rundt. Det er en tidskrævende proces at teste spireevnen for alle nye sorter. Spiretiden kan variere mellem et par uger og op til fire til fem uger. Alt logges meget omhyggeligt, og oplysningerne gemmes i Impectas produktdatabaser. Nogle gange betyder testresultaterne, at dyrkningsvejledningen på frøposerne skal justeres. I enkelte tilfælde betyder de, at produktet ikke kommer med i sortimentet. I januar påbegynder Impecta også prøvedyrkninger udendørs. I drivhuse og drivbænke udvikler Sara Larsen og hendes kolleger alle nyhederne i sortimentet. Fra maj til juni vil der også være direkte såning på friland. Prøvedyrkningerne dokumenteres på samme måde som vores spiringstests, og alle nye planter fotograferes. Stauder kan være svære at teste på grund af den uforudsigelige spiretid, men her viser spiringsevne og holdbarhed sig som regel meget god.

Impecta beskytter miljøet og vores kulturarv

For Impecta er begreber som kvalitet, arv og bæredygtighed vigtige. For at fremhæve dette har vi valgt at samle frø med specifikke egenskaber i vores kvalitetsområder ECO og Kulturarv. Vores ECO-frø er alle godkendt i henhold til EU-regler om økologisk produktion og er godkendt til økologisk dyrkning. Blandt Impectas grøntsager skal der altid være en ECO-variant, man kan vælge. Inden for kvalitetsområdet Kulturarv bevarer vi den biologiske mangfoldighed ved at samle traditionelle, originale plantearter. Nogle sorter har eksisteret i flere hundrede år, og der kræves dokumentation for, hvor gammel sorten er, for at den kan mærkes med Kulturarv. Her er fokus på gennemprøvede, robuste gamle sorter, der fører en fin dyrkningstradition videre. En interessant kategori, der også værner om den nordiske flora, er Impectas Nordiske vilde blomster. Den omfatter bevaringsværdige sorter, der kan være almindelig forekommende visse steder, men som vi gerne vil udbrede til dele af landet, hvor de ikke findes i dag.

Læs mere om vores kvalitetsområder her

Opbevaring og pakning af frø gør en stor forskel

Frø skal opbevares køligt, mørkt og tørt. Hos Impecta Fröhandel opbevarer vi alle frø ved en optimal temperatur for at bevare spireevne og holdbarhed. Pakkerne opbevares i kølerum med temperaturer tilpasset de forskellige frøtyper (ofte mellem 15 og 16 grader). Poserne, som vi pakker vores frø i, er støvtætte og slipper ikke lys ind. Mange frøposer har også en inderpose med metalbelægning, som garanterer, at frøene ligger tørt og mørkt. Alle frø datomærkes, når de pakkes. Frøene skal have en holdbarhed på mindst et år fra salgsdatoen. Normalt holder de betydeligt længere end det. Alle frø med kort holdbarhed fjernes fra vores lager og kasseres. For at holdbarheden skal kunne garanteres efter levering, skal frøene opbevares korrekt, det vil sige mørkt, tørt og køligt. Mange af vores frø pakkes i hånden på grund af frøenes størrelse eller form. Ved håndpakning anvendes specielle mål, så mængden af frø er helt rigtig i hver pose. Pelleterede frø – det vil sige frø, der er indesluttet i et beskyttende hylster – pakkes i kapsler, så de ikke risikerer at blive knust ved leveringen.


Vi garanterer sortens ægthed og spireevne

Gennem vores spiringstests og prøvedyrkninger gør vi alt, hvad vi kan for at sikre kvaliteten af frøene. Vi garanterer sortens ægthed og den normale spireevne for alle vores frø, mindst frem til den angivne holdbarhedsdato. Skulle frøene ikke spire, får kunden naturligvis erstatning. Det er vigtigt at få oplysninger om de planter, man har tænkt sig at dyrke. Der findes god information på internettet og i havelitteraturen. Hos Impecta stræber vi efter at lave så klare dyrkningsvejledninger som muligt. Vores kyndige personale kan også give råd og tips. Normalt handler det om håndteringsfejl, når det kommer til reklamationer. Hvis der rapporteres om problemer med en frøsort, udfører vi nye kvalitetstest af den specifikke leverance. Sorter med problemer fjernes straks fra vores sortiment.


Kontrol og regler

For at få lov til at sælge og pakke frø i Sverige kræves der tilladelse fra Jordbruksverket, den svenske landbrugsstyrelse, og der er et omfattende regelsæt, som skal følges. Kvalitetskontroller udføres regelmæssigt af Jordbruksverket, der indsamler frø og tester spireevne og renhed. Mange frøsorter er svære og dyre at have med i sortimentet. Desværre favoriserer den nuværende lovgivning ofte ensretning og masseproduktion, for eksempel frøsorter til industriel grøntsagsproduktion. Dette ønsker Impecta at ændre for i stedet at beskytte mangfoldighed samt mindre og lokal produktion.

 

Hurtige leveringer

Muligheden for at købe frø hos Impecta Fröhandel er lige stor året rundt, fordi vi leverer hele sortimentet via vores webshop. Vi leverer både inden for og uden for EU. Hurtige og præcise leveringer har altid været en ledetråd for os. I Norden bliver ordren normalt leveret i løbet af en uge. For at leveringssikkerheden skal være så høj som muligt, har vi indført et kontrolsystem i ordrehåndteringen. Hyppige rotationer i ordreplukning minimerer risikoen for forkerte leverancer og gør håndteringen mere effektiv.


Unikt frøkatalog

Impectas frøkatalog er unikt i branchen, og hver ny udgave er ventet med spænding blandt vores avlervenner. Kataloget bruges som inspiration til nye frøbestillinger, men også som opslagsbog generelt for forskellige arter og sorter i planteverdenen. Frøkataloget indeholder hele Impectas sortiment, cirka 2000 forskellige kvalitetsprodukter, med billeder og beskrivende tekster. Kataloget udkommer en gang om året og kan bestilles her på vores hjemmeside.

Bestil Impecta Fröhandels katalog her.

Ugens Frøsort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Are you in the right place?
Continue to impecta.dk