Kvalitet – et veletableret koncept hos Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel i Julita har leveret kvalitetsfrø siden 1975. Vi har gennem årene opbygget en erfaring og viden, som få frøfirmaer kan matche.Vi er værdsat for vores engagement og for vores unikke sortiment. Det betyder, at kunderne vender tilbage til os år efter år. Hos Impecta Fröhandel tror vi på fordelene ved de langsigtede mål og at starte i det små med en virksomhed i mindre skala. Derfor er vi vokset langsomt, i takt med vores produkter, kunder og leverandører. For os handler det om en ansvarlig måde at se virksomheden på. Og vores filosofi er enkel. Vi har altid fokus på kvalitet – i alle led.


Hvad mener vi med kvalitetsfrø?

Når vi taler om kvalitet hos Impecta Fröhandel, mener vi ikke kun produkterne, men hele processen omkring frøhåndteringen. Det betyder, at kvalitetsarbejde gennemsyrer hele virksomheden. Fordi vi har hele forsyningskæden fra udvælgelse og test til pakning, bestilling og salg inden for samme virksomhed, kommer vi meget tæt på vores produkter. Vi får en fornemmelse af, hvad der virker. Hos Impecta prøvedyrker vi for eksempel alle de grøntsager, vi sælger, og prøvesmager selv høsten. Det betyder, at vi ved, hvad vi taler om og kan give råd og tips om alle vores produkter. Impectas sortiment er nøje udvalgt. Ofte er det frø med en særegenhed og unikke kvaliteter, vi tager ind. Masseproducerede sorter eller sorter i lav kvalitet kommer ikke på tale. Derudover er alle frø tilpasset vores nordiske klima. Vi tester, at alle frøene i sortimentet kan dyrkes på vores nordlige breddegrader. Nogle sorter kan dyrkes langt oppe i det nordlige Sverige, helt op til zone VII og VIII. Sorter, der ikke passer ind i vores nordiske klima, fjernes med det samme.


Nøje udvalgte frø med særegenhed og kvalitet

Impectas sortiment er kendetegnet ved et usædvanligt bredt sortiment. Vi har samlet cirka 2000 forskellige kvalitetsprodukter i vores katalog, fra mere almindelige sorter til helt specielle arter, som ikke fås andre steder. Familievirksomhedens mindre størrelse gør os fleksible. Vi kan tage meget små serier af unikke, spændende frøsorter ind, som vi gerne vil dele med dig. Impectas sortiment omfatter frø til stauder, krydderurter og lægeplanter, grøntsager, vilde blomster, eksotiske potteplanter, buske og træer med mere. Fælles for alle frø er, at de gennemgår den samme kvalitetssikringsproces. En vigtig egenskab ved vores kvalitetsfrø er den høje spireevne. Den ligger ofte langt over målværdierne i vores spiringstests. "Rigtigt og rent" er nøgleord, vi bruger til at beskrive frøene. Det betyder, at der er den rigtige sort i pakken og intet andet. For at sikre dette bliver pakkeudstyret blandt andet rengjort meget omhyggeligt inden pakningen af hver ny frøsort.

Kvalitetskontrollerede frø takket være spiringstests og prøvedyrkning

Hos Impecta Fröhandel udfører vi vores egne kvalitetskontroller af alle nye produkter. Disse spiringstests udføres metodisk efter dyrkningsanvisningerne. Forskellige lysforhold og temperaturer simuleres i vores testmiljøer, og derfor kan vores spiringstests udføres året rundt. Det er en tidskrævende proces at teste spireevnen for alle nye sorter. Spiretiden kan variere mellem et par uger og op til fire til fem uger. Alt logges meget omhyggeligt, og oplysningerne gemmes i Impectas produktdatabaser. Nogle gange betyder testresultaterne, at dyrkningsvejledningen på frøposerne skal justeres. I enkelte tilfælde betyder de, at produktet ikke kommer med i sortimentet. I januar påbegynder Impecta også prøvedyrkninger udendørs. I drivhuse og drivbænke udvikler Sara Larsen og hendes kolleger alle nyhederne i sortimentet. Fra maj til juni vil der også være direkte såning på friland. Prøvedyrkningerne dokumenteres på samme måde som vores spiringstests, og alle nye planter fotograferes. Stauder kan være svære at teste på grund af den uforudsigelige spiretid, men her viser spiringsevne og holdbarhed sig som regel meget god.

Impecta beskytter miljøet og vores kulturarv

For Impecta er begreber som kvalitet, arv og bæredygtighed vigtige. For at fremhæve dette har vi valgt at samle frø med specifikke egenskaber i vores kvalitetsområder ECO og Kulturarv. Vores ECO-frø er alle godkendt i henhold til EU-regler om økologisk produktion og er godkendt til økologisk dyrkning. Blandt Impectas grøntsager skal der altid være en ECO-variant, man kan vælge. Inden for kvalitetsområdet Kulturarv bevarer vi den biologiske mangfoldighed ved at samle traditionelle, originale plantearter. Nogle sorter har eksisteret i flere hundrede år, og der kræves dokumentation for, hvor gammel sorten er, for at den kan mærkes med Kulturarv. Her er fokus på gennemprøvede, robuste gamle sorter, der fører en fin dyrkningstradition videre. En interessant kategori, der også værner om den nordiske flora, er Impectas Nordiske vilde blomster. Den omfatter bevaringsværdige sorter, der kan være almindelig forekommende visse steder, men som vi gerne vil udbrede til dele af landet, hvor de ikke findes i dag.

Læs mere om vores kvalitetsområder her

Opbevaring og pakning af frø gør en stor forskel

Frø skal opbevares køligt, mørkt og tørt. Hos Impecta Fröhandel opbevarer vi alle frø ved en optimal temperatur for at bevare spireevne og holdbarhed. Pakkerne opbevares i kølerum med temperaturer tilpasset de forskellige frøtyper (ofte mellem 15 og 16 grader). Poserne, som vi pakker vores frø i, er støvtætte og slipper ikke lys ind. Mange frøposer har også en inderpose med metalbelægning, som garanterer, at frøene ligger tørt og mørkt. Alle frø datomærkes, når de pakkes. Frøene skal have en holdbarhed på mindst et år fra salgsdatoen. Normalt holder de betydeligt længere end det. Alle frø med kort holdbarhed fjernes fra vores lager og kasseres. For at holdbarheden skal kunne garanteres efter levering, skal frøene opbevares korrekt, det vil sige mørkt, tørt og køligt. Mange af vores frø pakkes i hånden på grund af frøenes størrelse eller form. Ved håndpakning anvendes specielle mål, så mængden af frø er helt rigtig i hver pose. Pelleterede frø – det vil sige frø, der er indesluttet i et beskyttende hylster – pakkes i kapsler, så de ikke risikerer at blive knust ved leveringen.


Vi garanterer sortens ægthed og spireevne

Gennem vores spiringstests og prøvedyrkninger gør vi alt, hvad vi kan for at sikre kvaliteten af frøene. Vi garanterer sortens ægthed og den normale spireevne for alle vores frø, mindst frem til den angivne holdbarhedsdato. Skulle frøene ikke spire, får kunden naturligvis erstatning. Det er vigtigt at få oplysninger om de planter, man har tænkt sig at dyrke. Der findes god information på internettet og i havelitteraturen. Hos Impecta stræber vi efter at lave så klare dyrkningsvejledninger som muligt. Vores kyndige personale kan også give råd og tips. Normalt handler det om håndteringsfejl, når det kommer til reklamationer. Hvis der rapporteres om problemer med en frøsort, udfører vi nye kvalitetstest af den specifikke leverance. Sorter med problemer fjernes straks fra vores sortiment.


Kontrol og regler

For at få lov til at sælge og pakke frø i Sverige kræves der tilladelse fra Jordbruksverket, den svenske landbrugsstyrelse, og der er et omfattende regelsæt, som skal følges. Kvalitetskontroller udføres regelmæssigt af Jordbruksverket, der indsamler frø og tester spireevne og renhed. Mange frøsorter er svære og dyre at have med i sortimentet. Desværre favoriserer den nuværende lovgivning ofte ensretning og masseproduktion, for eksempel frøsorter til industriel grøntsagsproduktion. Dette ønsker Impecta at ændre for i stedet at beskytte mangfoldighed samt mindre og lokal produktion.

 

Hurtige leveringer

Muligheden for at købe frø hos Impecta Fröhandel er lige stor året rundt, fordi vi leverer hele sortimentet via vores webshop. Vi leverer både inden for og uden for EU. Hurtige og præcise leveringer har altid været en ledetråd for os. I Norden bliver ordren normalt leveret i løbet af en uge. For at leveringssikkerheden skal være så høj som muligt, har vi indført et kontrolsystem i ordrehåndteringen. Hyppige rotationer i ordreplukning minimerer risikoen for forkerte leverancer og gør håndteringen mere effektiv.


Unikt frøkatalog

Impectas frøkatalog er unikt i branchen, og hver ny udgave er ventet med spænding blandt vores avlervenner. Kataloget bruges som inspiration til nye frøbestillinger, men også som opslagsbog generelt for forskellige arter og sorter i planteverdenen. Frøkataloget indeholder hele Impectas sortiment, cirka 2000 forskellige kvalitetsprodukter, med billeder og beskrivende tekster. Kataloget udkommer en gang om året og kan bestilles her på vores hjemmeside.

Bestil Impecta Fröhandels katalog her.

Ugens Frøsort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

2023-03-19

Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

2023-03-12

Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

2023-02-26

Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

2023-02-12

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

2023-02-05

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Vælg land

Luk og fortsæt med DKK