Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner
Rådyr i haven – hvad skal man gøre?

Det er ikke sjovt, når knopper, blomster, bark, spæde skud, blade og grøntsager bliver spist af rådyr. Hvad kan vi gøre for at beskytte dyrkningen, og hvordan skal vi forholde os til rådyr i haven?

Læs mere
Dyrk til en lang sæson

Dyrkning betyder meget for vores velvære. Grønt, blomster, frugt, bær og grøntsager bringer både glæde og velsmagende, nyttige lækkerier. Impecta rådgiver om, hvordan man dyrker til en lang vækstsæson.

Læs mere
Høst og opbevar kartofler

Ved at dyrke forskellige typer læggekartofler kan man høste fra forsommer til efterår og desuden opbevare dem i længere tid. Her er nogle tips til høst og opbevaring af kartofler.

Læs mere
Dyrk skovjordbær fra frø

Skovjordbær er ikke kun fantastisk søde og velsmagende, de er også hårdføre og smukke som bunddækkende planter. Dyrk dine jordbær fra frø, så får du en masse flotte planter.

Læs mere
Dyrk dahliaer i blomsterbede og krukker

Dahliaer er storslåede blomster, der kommer i en stor variation af farver og former. Det er nemt at falde for dahliaer og begynde at samle på dem. Dyrk dine favoritter og nye spændende sorter af dahliaer i blomsterbede og krukker.

Læs mere
Dahliaer – forskellige sorter

Der er stor variation i dahliaers udseende, og der findes tusindvis af sortsnavne verden over. For at skabe orden er dahliaer blevet klassificeret og inddelt i grupper efter blomstens form og størrelse.

Læs mere
ARTIKEL 1-6 98.1 2 3 4  Næste »  | Vis alle 

Ugens Frøsort

Ægte havelykke

Nogle blomster beder ydmygt om, at vi stopper op et øjeblik for rigtigt at opdage deres skønhed. De stræber efter at fortjene deres plads - og giver så rigeligt tilbage som tak for at få lov til at være en del af haven. En af disse fortryllende blomster går under navnet honningurt. Små, klokkeformede lavendelblå blomster med forunderlige udstikkende støvdragere samlet på opretstående stængler. Stænglerne er dækket af fine hår, der glitrer i morgensolen, når dugdråberne bliver hængende tilbage. Honningurts blade dækker jorden for at jage ukrudtet på flugt, mens rødderne forgrener sig dybt og på den måde løsner din havejord. Blomsternes søde nektar tiltrækker begejstrede bier og sommerfugle, deraf det fine navn. Honningurt er ægte havelykke – også for dig, der dyrker den.

2023-09-20

Skønhed fra knop til frøstand

Allerede som knop er den yderst dekorativ med sit fine sølvskær. Indeni ligger papirstynde kronblade nænsomt foldet lag på lag. Når knoppen brister, folder de sig yndefuldt ud til en overdådig kæmpevalmue. De dobbelte kronblade fanger øjet med sin intense rød-orange farve, der står i smuk kontrast til den blå-sorte midte. Som på en smuk, plisseret nederdel danser valmuens blade elegant i vinden – helt frem til sensommeren, hvor blomsten siger tak for dansen og takker af. Men skønheden er på ingen måde forbi, for nu er den dekorative frøkapsel, der er så eftertragtet hos kreative blomsterdekoratører, klar til at tage over. Kæmpe havevalmuen ’May Queen’ er flerårig skønhed, der vender tilbage sommer efter sommer. Og den byder på noget smukt at se på fra forårets knop til vinterens tørrede frøstand.

2023-07-05

Kokkens favorit

Skulle man udpege en ambassadør for farven orange, var det nok guleroden. Sig ”gulerod”, og alle ser en orange rodfrugt for sig. Sig ”gulerodsfarvet”, og alle tænker på den orange kulør. I madlavningen bidrager guleroden med både velsmag og pynt på tallerkenen – den er en skattet klassiker i køkkenet. Men indimellem får vi lyst til at prøve noget nyt og spændende. Det er her, sommerguleroden ’Purple Dragon’ træder frem i spotlyset og bliver kokkens favorit. Under den purpurfarvede skræl gemmer sig et gyldent indre, som ind mod kernen lysner til gult. Smagen er en sød, fyldig og nærmest lidt krydret oplevelse. ’Purple Dragon’ er nem at dyrke, en fryd at høste og lækker at spise.

2023-06-30

En krydret genvej

Smagen af wasabi er intens og eksotisk – roden er en uundværlig ingrediens i det japanske køkken. Planten, der også er kendt som japansk peberrod, har sin oprindelse i Japan, hvor den krævende rod har været dyrket af landmænd i tusind år. Og det er ikke en hel nem plante at dyrke. Er du vild med smagen, kan du tage en nem genvej og i stedet dyrke wasabirucola ’Wasabi’, der måske ikke helt er den ægte vare, men stadig har en intens og spændende smag. Wasabirucola kaldes også for mursennep, efter plantens præference for at vokse opad solrige mure og sten. Wasabirucola er en hårdfør type, der vokser hurtigt i alle slags jordbund og den frodige plante tiltrækker bier, humlebier og sommerfugle til sine hvide blomster. Høst den hele sommeren og ind i efteråret som et lækkert krydderi til maden. Kan også dyrkes i potter indendørs året rundt.

2023-06-15

Forunderlige natur

De små, knoldede frø fra gul rødbede 'Golden Eye' ligger i køkkenhavens muld. Hver dag vandes jorden for at holde frøene fugtige. Solen bager på den forsommervarme jord, og snart begynder et drama, som ingen kan se, når en bleg spire bryder ud igennem frøskallen. I begyndelsen er det hele småt og sårbart, og jorden giver en velkommen beskyttelse fra stærkt lys, stød og vind. Når spiren skyder op over jordoverfladen, har den dannet en lille rod til at holde sig fast med. Først udvikles kimbladene, som forsyner den unge plante med næring. Snart efter kommer de først, velsmagende blade til syne. Med tid og omsorg vokser velsmagende, guldgule rødder sig store under jorden, mens deres indre fyldes af dekorative striber som årringene på et træ. Naturen er forunderlig.

2023-06-08

Et blomstrende kunstværk

I næsten hundrede år, fra slutningen af ​​det 19. århundrede til slutningen af ​​forrige århundrede, levede den engelske kunstner og gartner Cedric Morris. Hans brændende lidenskab for blomster var tydelig i hans kunst såvel som i hans smukke have i Suffolk, nordøst for London. Cedric elskede valmuer og især varianter med afdæmpede farver på de helt enkle kronblade. I sine blomsterbede sorterede han stædigt blomster i orange og rød fra til fordel for helt blide pasteller. Og dér, et sted på Cedrics grund, så kornvalmuen 'Mother of Pearl' dagens lys. Blomster i støvet lilla, blød pastelrosa og gråhvide toner med smukke sølvaccenter var præcis den farveholdning, som den blomsterelskende maler havde drømt om.

2023-05-28

En nordisk mester

Som en af ​​de få afgrøder har kålroen ingen vilde slægtninge. I løbet af 1600-tallet så den dagens lys i Norden gennem en krydsning mellem majroe og havekål. Dette var før ​​kartoflen havde gjort sit indtog, og behovet for sunde og hårdføre afgrøder var stort. Da kartoflen for alvor stormede ind i de nordiske husholdninger i 1800-tallet, gik kålroen – også kendt under navnet kålrabi i Danmark – efterhånden lidt i glemmebogen som menneskeføde herhjemme, ikke mindst fordi den havde fået et dårligt ry under 1. verdenskrig, hvor mange, især sønderjyder, måtte holde sulten fra døren ved at spise kålroer. I dag, hvor vi atter har fået øjnene op for rodfrugters gode egenskaber, er det dog værd at invitere kålroen ind på middagsbordet igen. For kålroer er faktisk den grønsag, der indeholder mest C-vitamin - og så er den rig på kostfibre. Kålroer kan f.eks. koges, dampes, gratineres, rives til råkost eller blandes i salater. Smagen er mild og kålagtig. Prøv kålroe 'Champion' og lær en nordisk mester at kende.

2023-05-14

Vælg land

Luk og fortsæt med DKK