Hur länge håller mina fröer?

Hvor længe holder frø?

På Impecta Fröhandels frøposer er der angivet "Sidste salgsmåned". Hvad betyder det, og hvilken nytte har du som avler af informationen om, hvor længe frøene må sælges?

Frø og holdbarhed

 1. Sidste salgsmåned angiver, hvor længe frøene må sælges.
 2. Hvor længe frøene garanteret kan gro, gælder altid til og med sidste salgsmåned.
 3. Sidste salgsmåned er ikke det samme som sidste såningsdag.
 4. Undgå spild - fortsæt med at så dine frø selv efter sidste salgsmåned.
 5. Lav din egen grotest af gamle frø.

Hos Impecta Fröhandel har vi en stor passion for dyrkning, og vi driver et kvalitetsarbejde, der gennemsyrer hele virksomheden. I det arbejde er vi omhyggelige med at holde os opdaterede på og sikre, at vi følger de nationale regler, der findes for vores branche.


Hvad indebærer kvalitet for Impecta Fröhandel?

Når vi hos Impecta Fröhandel taler om kvalitet, mener vi ikke kun produkterne, men hele processen omkring frøhåndteringen. Fordi vi har hele forsyningskæden – fra udvælgelse og test til pakning, bestilling og salg – inden for samme virksomhed, kommer vi meget tæt på vores produkter. Vi har altid en fornemmelse for, hvad der fungerer bedst for os og for vores kunder.

Vi udvælger omhyggeligt vores frø for at opbygge et sortiment med spændende særpræg og unikke kvaliteter. Masseproducerede sorter eller sorter i lav kvalitet kommer ikke på tale. Derudover er alle frø tilpasset vores nordiske klima. Vi tester, at alle frøene i sortimentet kan dyrkes på vores nordlige breddegrader.


Hvad betyder spireevne?

På hver enkelt frøpose angiver vi den garanterede mindste spireevne. Den angivelse kan du stole på, uanset hvornår du køber dine frø. Vi grotester regelmæssigt vores frø under omhyggelig kontrol og med dokumentation. Vores dyrkning foregår på nøjagtig samme måde, som vi anbefaler dig som avler at gøre derhjemme.


Hvad betyder sidste salgsmåned?

Oplysningerne om spireevne, der står på frøposen, og garantierne for den, håndterer vi altså helt og holdent selv hos os i Impecta Fröhandel. En anden oplysning skrevet på frøposen er den sidste salgsmåned. Hvad angår mange af de mest almindelige arter, vi dyrker i vores haver, er den sidste salgsmåned styret af et regelsæt, som vi ikke kan påvirke. Det reguleres i frøforordningen og kontrolleres i Sverige af Jordbruksverket.

Ud over de arter, hvis sidste salgsmåned er reguleret i frøforordningen, er der arter, som ikke er omfattet af noget regelsæt. Vi vælger dog også at sætte en sidste salgsmåned for disse arter for at være sikre på, at frøene har en god spiring, når du som kunde køber dem hos os.

Som kunde kan du opleve, at indikationen af den sidste salgsmåned føles som en kort tid til at dyrke dine frø. Her vil vi gerne råde dig til at skelne mellem sidste salgsmåned og frøenes spireevne.


Frøenes spireevne

Spireevnen, der er angivet på vores frøposer, gælder lige så meget for den sidste salgsmåned, som den gør ved salgsstart. Det betyder igen, at selv tiden efter vi som frøfirma må sælge frøene, kan de have en fremragende spireevne. Den aftager selvfølgelig med tiden, men mange sorter spirer længe efter, at vi får lov til at sælge frøene.


Hvor længe frø bevarer deres spireevne afhænger hovedsageligt af tre ting:

 1. Hvor godt nærede og modne frøene er ved høst
  Vi garanterer kvaliteten af frøene ved høst gennem et løbende og meget omhyggeligt udvalg af frøleverandører. Frøene, vi indkøber, er altid fra den senest mulige høst, så du får så friske frø som muligt.
 2. Hvordan frøene opbevares
  Vi opbevarer vores frø mørkt, tørt og køligt, og sådan anbefaler vi også dig som avler at opbevare dine frø.
 3. Hvilken planteart frøene tilhører
  Spireevne hos frø varierer meget afhængigt af plantearten. Nogle frø, såsom agurk-, tomat- og kålplanter holder 4-5 år og i nogle tilfælde endda længere, mens for eksempel pastinak og dild mister deres spireevne efter kun 1 år.

Sådan tester du spireevnen

En enkel måde at teste spireevnen på er at lægge 10 store frø, eller 50, hvis frøene er små, på et fugtigt stykke køkkenrulle og lægge det ned i en plastikpose. Placer posen under forhold, der svarer til dyrkningsinstruktionerne for de særlige frø, du tester. Læs på frøposen om frøene er mørkt- eller lysgroende, eller om der er andre krav. På frøposen kan du også se, hvor lang tid det vil tage for netop disse frø at spire.

Hvis frøene spirer i et antal, der matcher den angivne spireevne, har dine frø stadig en udmærket spireevne og kan stadig dyrkes.


Fortsæt med at så dine frø efter sidste salgsmåned

Husk på, at sidste salgsmåned ikke er det samme som sidste måned for såning.


Vi ønsker det mindst mulige tab af frø

Vi ønsker så lidt frøtab som muligt blandt vores avlervenner. Derfor skal du huske på, at frøene normalt spirer lige så godt i sæsonen efter sidste salgsmåned er gået. Du kan fortsætte med at så endnu ældre frø, dog med lavere forventninger om, at alle disse frø vil spire.


Egen kontrol sammen med regler, der skal følges

Sideløbende med alt vores kvalitetsarbejde og den information, som vi selv kan kontrollere, skal vi følge de regler, der gælder i vores branche. Vi håber, at oplysningerne om spireevne og sidste salgsdato gør, at du kan føle dig tryg, når du dyrker, og tryg i forhold til, at frøene, der sælges af seriøse aktører, altid er så friske som muligt.

For os i Impecta Fröhandel er dyrkningsglæde fælles glæde. Hvis vores avlervenner er glade for deres afgrøder, er vi glade for vores arbejde.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ugens Frøsort

Glamourøs kornblomst

Den gammeldags kornblomst minder om barndommens somre, hvor solen altid skinnede fra en klar, blå himmel, der matchede farvetonen på kornblomsterne på engen. Men denne særlige blomst kommer i mange flere farver end det - alle lige smukke. Kornblomsten 'Red Boy' bringer lidt glamour til sommerromantikken med sine skinnende hindbærrøde, luftige blomster. De ser ud til at sende en kæk besked om at turde tage chancer og at overraske betragteren. I mylderet på en klassisk sommereng er 'Red Boy' en oplagt holdspiller, men blomsten kan også sprede elegance i sommerbedet i haven. Som snitblomst er kornblomsten et fint indslag i en blandet, frisk buket eller som en hel buket, der er smuk at tage ind og tørre til vinteren.

Læs mere
Fest for insekterne

Når bierne skal til fest, drømmer de om pollen og nektar på menuen. Lad os invitere dem ved at skabe plads til enkle, åbne blomster, der byder insekter velkommen til at slå sig ned og nyde et festligt måltid. I samme øjeblik opstår naturens magi, når blomsterne bliver bestøvet, og livets cyklus fortsætter. Blomsterblandingen 'Bivækst' giver dig et komplet festkoncept for bier og andre bestøvere. Frøene vil vokse sig store til en skøn blanding af sommerblomster med hjulkrone, kornblomst, ridderspore, hørblomst og mange andre af vores smukkeste etårige blomster. Under blomsternes beskyttelse kan en skål med vand med en lille sten i midten give de små flyvende, summende væsener en oase til hvile, afkøling og en forfriskende slurk at drikke, før de flyver videre til næste festmåltid.

Læs mere
Fest for humlebier

Så længe den gyldne løvemund 'Rocket Golden' ikke har nogen bestøvende gæster på besøg, holder den sine blomster lukkede. Inde i den lækre hule af blade lokker pollen og nektar til sommerfest. En lille bi flyver forbi og banker forsigtigt på, men bliver ikke lukket ind. Nu lander i stedet en buttet humlebi ved løvens mund, som gæstfrit åbner sig. Vel inde, tumler humlebien rundt, indtil den igen vælter ud af blomsten med luftige pollenbukser på de små ben. Det kræver en vis kraft at åbne løvemundsblomsten op, hvilket gør adgang til den lækre pollen eksklusiv for humlebier og tungere bier. Så din 'Rocket Golden' indendørs om foråret, plant den ud i store klynger i blomsterbedet eller krukker og inviter humlebierne til fest.

Læs mere
Krydret elegance

For dig, der endnu ikke har prøvet sareptasennep 'Crimson Red', venter en dejlig opdagelse. Hvis den elegante peberagtige og krydrede aroma skulle beskrives med en farve, ville den sandsynligvis være dyb rød, ligesom farven på de smukke fligede blade hos 'Crimson Red'. Smagen er netop krydret - uden at være påtrængende, men oplevelsen i ganen er mild på trods af intensiteten. Når du først har opdaget en grøntsag, der både er let at dyrke, sund og lækker, ville det så ikke være ren lykke at have adgang til den hele tiden? Med 'Crimson Red' finder du netop lykken, da denne velsmagende sareptasennep kan høstes året rundt. Dyrk den udendørs om sommeren og i vindueskarmen, når kulden kommer - så er du altid sikret en elegant farve og god smag til alle dine salater.

Læs mere
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk i starten, fordi jeg ikke kendte butikken, men leveringen var hurtig og meget godt pakket ind. Sået med det samme og de første små planter tør allerede komme ud. Hvad kunne være bedre? Jeg vil bare være glad nu og gemme butikken for mig selv.
- Marion W
2024-06-13
Rigtig godt frøsortiment!
- Unni r
2024-06-12
Meget hurtig levering!!! Gode priser! Godt udvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ud til at være godt selvom det er lidt tidligt at vide hvordan høsten bliver 😀 hurtig levering og produkterne er godt pakket ind så de ikke tager skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, hurtig levering
- Annica A
2024-06-12
Hurtig levering
- Anneli
2024-06-11
Hurtig levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og hurtig levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spændende frø og hurtig levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Hurtig og god service, som er lige det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Hurtig og korrekt levering, købte et vandingsanlæg
- Johan Å
2024-06-11
Hurtig at få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Hurtig levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finder altid interessante frø hos Impecta, og de er altid af høj kvalitet. Indtil videre har jeg ikke oplevet, at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og fine råd
- Linda T
2024-06-10
Yderst tilfreds med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Hurtig levering, bredt udvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har altid haft succes med mine dyrkninger, når jeg brugte frisk frø fra Impecta og normalt når jeg havde frøene liggende hen over vinteren. Det synes jeg er en god vurdering. Derudover har de et godt sortiment. Masser at vælge imellem!
- Gun K
2024-06-10
Manglende frøpose ved levering. E-mailet og en ny taske blev sendt. Godt hurtigt svar fra kundeservice. Fantastisk.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Hurtig og pålidelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.dk