Høst og opbevar kartofler

Høst og opbevar kartofler

Ved at dyrke forskellige typer læggekartofler kan man høste fra forsommer til efterår og desuden opbevare dem i længere tid. Her er nogle tips til høst og opbevaring af kartofler.

Egne kartofler i lang tid

  • Forspir læggekartofler.
  • Dyrk både tidlige og sene sorter.
  • Lad kartoflerne ligge længe i jorden.
  • Høst nogle få kartofler ad gangen.
  • Opbevar kartoflerne hen over vinteren.

Et gammelt trick til at vide, hvornår det er tid til at høste kartofler, er at vente til planten har blomstret. Det fungerer stadig ret godt, men det er ikke en idiotsikker regel. I dag findes der kartoffelsorter, der slet ikke blomstrer, eller hvis blomstring ikke er så tæt forbundet med knoldens modenhed.

En god tommelfingerregel er, at du kan begynde at høste dine kartofler 2-3 måneder efter, du har lagt læggekartoflerne i jorden. Spændet på en hel måned afhænger af, hvilken sort du dyrker, og om du har forspiret læggekartoflerne.


Forspir kartofler

Læggekartofler kan komme godt i gang indendørs, så de danner flotte spirer, allerede inden knoldene kommer i jorden. 


Høst primør-kartofler og nye kartofler

Sydpå i Skandinavien kan de allertidligste kartofler høstes allerede i maj og kaldes så for primør-kartofler. Læggekartoflerne skal forspires, og bagefter dyrkes kartoflerne med afdækning for at varme jorden og luften omkring planten op.

De virkelig tidlige primør-kartofler bliver ofte dyrket af professionelle kartoffelavlere, der sælger dem til priser, som var de af guld. Som hobbyavlere kan vi dog nyde tidlig høst af nye kartofler allerede i forsommeren. Grav lidt rundt om planten for at se, hvornår du synes, kartoflerne har den rigtige størrelse. Disse tidlige knolde har tynd skræl og er ikke egnede til opbevaring. Høst og nyd dem med det samme.

For at dyrke primør- og nye kartofler skal du vælge meget tidlige sorter af læggekartofler.


Skörda potatis

Høst kartofler i løbet af sommeren

Mens de såkaldt nye kartofler høstes fuldstændigt færdigt i løbet af forsommeren, kan de senere sorter af kartofler høstes senere hen over sommeren. Det bedste sted at opbevare kartofler er i jorden.

Når du høster kartofler i løbet af sommeren, kan du gøre det på forskellige måder:

  • Grav en hel plante op, når du høster. Så får du kartofler op i forskellige størrelser og efterlader jorden fri dér, hvor planten har stået. Her kan du lave sommersåninger af hurtigtvoksende grøntsager eller sommerblomster.
  • Du kan også "skatte" dine sommerkartofler. Det betyder, at du høster lidt på hver plante, udefra og ind mod læggekartoflen, efterhånden som kartoflerne vokser. På den måde får alle knolde lov til at vokse ordentligt.

I løbet af sommeren visner kartoffeltoppen ned. Det betyder, at kartoflerne er vokset færdig. Hvis du synes, toppen ser kedelig ud, kan du klippe den ned, men stadig lade kartoflerne blive i jorden. Så begynder skrællen at blive kraftigere, hvilket gør kartoflen mere velegnet til opbevaring.


Høst kartofler i sensommeren og efteråret

Selv i sensommeren og det tidlige efterår er jorden det bedste opbevaringssted for kartofler. Fortsæt med at høste et par knolde efter behov.

I oktober er det tid til at grave alle kartoflerne op og gemme overskuddet til vinteren. Når knoldene tages op til opbevaring, er det vigtigt ikke at beskadige dem. Brug en greb og hjælp forsigtigt til med hænderne, så du får kartoflerne op uskadt.

Kartofler opbevares køligt, mørkt og ikke for tørt. Det er vigtigt at forsøge at efterligne miljøet i jorden. Læs mere om opbevaring i Høst og opbevaring af grøntsager.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ugens Frøsort

Glamourøs kornblomst

Den gammeldags kornblomst minder om barndommens somre, hvor solen altid skinnede fra en klar, blå himmel, der matchede farvetonen på kornblomsterne på engen. Men denne særlige blomst kommer i mange flere farver end det - alle lige smukke. Kornblomsten 'Red Boy' bringer lidt glamour til sommerromantikken med sine skinnende hindbærrøde, luftige blomster. De ser ud til at sende en kæk besked om at turde tage chancer og at overraske betragteren. I mylderet på en klassisk sommereng er 'Red Boy' en oplagt holdspiller, men blomsten kan også sprede elegance i sommerbedet i haven. Som snitblomst er kornblomsten et fint indslag i en blandet, frisk buket eller som en hel buket, der er smuk at tage ind og tørre til vinteren.

Læs mere
Fest for insekterne

Når bierne skal til fest, drømmer de om pollen og nektar på menuen. Lad os invitere dem ved at skabe plads til enkle, åbne blomster, der byder insekter velkommen til at slå sig ned og nyde et festligt måltid. I samme øjeblik opstår naturens magi, når blomsterne bliver bestøvet, og livets cyklus fortsætter. Blomsterblandingen 'Bivækst' giver dig et komplet festkoncept for bier og andre bestøvere. Frøene vil vokse sig store til en skøn blanding af sommerblomster med hjulkrone, kornblomst, ridderspore, hørblomst og mange andre af vores smukkeste etårige blomster. Under blomsternes beskyttelse kan en skål med vand med en lille sten i midten give de små flyvende, summende væsener en oase til hvile, afkøling og en forfriskende slurk at drikke, før de flyver videre til næste festmåltid.

Læs mere
Fest for humlebier

Så længe den gyldne løvemund 'Rocket Golden' ikke har nogen bestøvende gæster på besøg, holder den sine blomster lukkede. Inde i den lækre hule af blade lokker pollen og nektar til sommerfest. En lille bi flyver forbi og banker forsigtigt på, men bliver ikke lukket ind. Nu lander i stedet en buttet humlebi ved løvens mund, som gæstfrit åbner sig. Vel inde, tumler humlebien rundt, indtil den igen vælter ud af blomsten med luftige pollenbukser på de små ben. Det kræver en vis kraft at åbne løvemundsblomsten op, hvilket gør adgang til den lækre pollen eksklusiv for humlebier og tungere bier. Så din 'Rocket Golden' indendørs om foråret, plant den ud i store klynger i blomsterbedet eller krukker og inviter humlebierne til fest.

Læs mere
Krydret elegance

For dig, der endnu ikke har prøvet sareptasennep 'Crimson Red', venter en dejlig opdagelse. Hvis den elegante peberagtige og krydrede aroma skulle beskrives med en farve, ville den sandsynligvis være dyb rød, ligesom farven på de smukke fligede blade hos 'Crimson Red'. Smagen er netop krydret - uden at være påtrængende, men oplevelsen i ganen er mild på trods af intensiteten. Når du først har opdaget en grøntsag, der både er let at dyrke, sund og lækker, ville det så ikke være ren lykke at have adgang til den hele tiden? Med 'Crimson Red' finder du netop lykken, da denne velsmagende sareptasennep kan høstes året rundt. Dyrk den udendørs om sommeren og i vindueskarmen, når kulden kommer - så er du altid sikret en elegant farve og god smag til alle dine salater.

Læs mere
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk i starten, fordi jeg ikke kendte butikken, men leveringen var hurtig og meget godt pakket ind. Sået med det samme og de første små planter tør allerede komme ud. Hvad kunne være bedre? Jeg vil bare være glad nu og gemme butikken for mig selv.
- Marion W
2024-06-13
Rigtig godt frøsortiment!
- Unni r
2024-06-12
Meget hurtig levering!!! Gode priser! Godt udvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ud til at være godt selvom det er lidt tidligt at vide hvordan høsten bliver 😀 hurtig levering og produkterne er godt pakket ind så de ikke tager skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, hurtig levering
- Annica A
2024-06-12
Hurtig levering
- Anneli
2024-06-11
Hurtig levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og hurtig levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spændende frø og hurtig levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Hurtig og god service, som er lige det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Hurtig og korrekt levering, købte et vandingsanlæg
- Johan Å
2024-06-11
Hurtig at få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Hurtig levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finder altid interessante frø hos Impecta, og de er altid af høj kvalitet. Indtil videre har jeg ikke oplevet, at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og fine råd
- Linda T
2024-06-10
Yderst tilfreds med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Hurtig levering, bredt udvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har altid haft succes med mine dyrkninger, når jeg brugte frisk frø fra Impecta og normalt når jeg havde frøene liggende hen over vinteren. Det synes jeg er en god vurdering. Derudover har de et godt sortiment. Masser at vælge imellem!
- Gun K
2024-06-10
Manglende frøpose ved levering. E-mailet og en ny taske blev sendt. Godt hurtigt svar fra kundeservice. Fantastisk.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Hurtig og pålidelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.dk