Odla din egen mat

Dyrk din egen mad - sundt, velsmagende og sjovt

Enhver, der har nappet sukkerærter direkte fra busken, trukket en skurvet rødbede op af jorden eller høstet grønkål midt om vinteren, ved hvilken velgørende følelse det er. Til jer, der gerne vil dyrke spiselige produkter for at komme så langt som muligt med det, miljøet giver, har vi samlet jordnære råd.

Det er godt at have mange sorter at vælge imellem, når du dyrker din egen mad, men tag det roligt i starten, især hvis du ikke har dyrket mange grøntsager før. For store ambitioner det første år kan gøre det svært for dig at nå det hele, og du risikerer at miste lysten til det næste år. Det kan tage et par år at bygge din egen udbytterige køkkenhave op.


Det grundlæggende ved dyrkning af grøntsager til selvforsyning

  1. Vælg mættende og nærende grøntsager.
  2. Dyrk grøntsager, der kan høstes længe.
  3. Dyrk grøntsager, der er gode til opbevaring.
  4. Fyld ud med super anvendelige bladgrøntsager.
  5. Plej jorden med dækafgrøder, jordforbedring og gødskning.

Høstede grøntsager

Mæt fra et lille stykke jord

Grøntsager er generelt nyttige, men når dyrkningen skal generere en stor del af din grønne kost, er det vigtigt at tænke ekstra over afgrødernes næringsindhold og på, at du skal kunne blive mæt.

Det kræver ikke store arealer at dyrke til husbehov, hvis man vælger afgrøder, der giver meget tilbage. Rodfrugter er uvurderlige for dem, der dyrker deres egen mad. De gode rødder er fyldt med fibre og næring. Planlæg for en blanding af afgrøder, der kan høstes over en lang periode, og som tilbyder godbidder til vinteropbevaring i det sene efterår. Gode rodfrugter at vælge blandt er:

MAJROE Kan høstes allerede i juni. Dyrk i omgange for at spise friskt hele sommeren og med en sidste høst om efteråret. Kan opbevares køligt og mørkt i kortere tid. Det friske grønt smager fantastisk!

RØDBEDE er en letdyrket rodfrugt med mange sorter at vælge imellem. I løbet af forsommeren høstes små sorter som forårsgrøntsager, større sorter spises friske hele sommeren og et stykke hen på efteråret, og inden vinteren høstes vinterbestanden til fersk opbevaring og syltning. Det friske grønt er godt til salater.

KÅLROE er Nordens appelsin og fuld af C-vitamin. Den giver rig høst, kan blive i jorden i lang tid, og den er rigtig god at opbevare om vinteren.

RADISE Lille men gnavende god, let at dyrke, rigt udbytte og kan høstes længe. Så radiser i omgange med start i drivbænken allerede i løbet af foråret-vinteren til en tidlig førstegangshøst. Den sidste såning kan foretages i september til en efterårshøst af små radiser og den grønne top.

GULEROD Så både sommergulerødder og efterårs- eller vintergulerødder. Sommergulerødderne trækkes tidligt op som forårsgrøntsager og spises friske hele sommeren, mens efterårs- eller vintergulerødder kan blive i jorden i lang tid, og efter høst kan de opbevares i mange måneder.


TÆNK PÅ!

Det er godt og sundt at spise frugtkødet fra for eksempel rødbede og majroe. Husk blot, at den grønne top er livsvigtig for, at planten kan opsamle næring til jorden, så den må ikke tyndes for meget ud.


Grøntsager

Grønt spisekammer over jorden

Der er meget at høste over jorden, der fylder tallerkenen med noget, der er sundt, velsmagende og mættende. Også her er det godt at blande sorter, men lad være med at gabe over for meget, så det bliver uoverskueligt at holde orden i dyrkningen. Gode sorter at begynde med, som alle kan sås direkte udendørs, er:

MANGOLD En smuk, god afgrøde, der vokser hurtigt og giver stort udbytte. Hele planten bruges, og man kan høste fra midsommer til tidligt efterår. Kan fint fryses.

SQUASH Før du ved af det, er køkkenhaven fyldt med store, saftige, mættende frugter. For at spare plads kan du vælge en sort, der ikke danner ranker. Spis squash frisk eller tilberedt i sensommeren og det tidlige efterår. Den squash, du ikke kan nå at spise, kan tørres, fryses eller opbevares og bruges i vintergryderetter og gratiner.

BØNNER OG SUKKERÆRTER Sats på højtydende sorter, der vokser i højden, for så får du en stor høst på et lille stykke jord. Høst om sommeren og i det tidlige efterår og frys senere ned til vinteropbevaring.

KÅL Et fast indslag i køkkenhaven for dig, der dyrker til husbehov, er alle slags kål, hvor grønkål er i en klasse for sig. Let at dyrke, velsmagende og tåler kulde med en høstsæson, der strækker sig til slutningen af året.

KÅLRABI vokser hurtigt og danner sprøde, spiselige knolde, der hviler på jordens overflade. Kålrabi høstes fra forsommer til efterår og kan opbevares køligt og mørkt eller forkoges og fryses ned. Bladene er rige på vitaminer og gode at spise friske eller kogte.

GRÆSKAR Efterårets guldklumper er græskar af forskellig art. De er smukke, men også velsmagende, mættende og rige på vitaminer og næring. Høst om efteråret og opbevar køligt og tørt eller forkog dem og frys ned til tærter, suppe og ovnbagning. Lækre spaghettifrugt-græskar giver også græskarkerner til brug i salater og müsli.

FORÅRSLØG er nemme at dyrke og hurtigt voksende. Kan høstes tidligt som en delikat forårsgrøntsag og videre henover sommeren og det tidlige efterår. Så gentagne gange for forsyning gennem hele sæsonen. Du kan snitte og fryse en del af høsten til vinterens næringsrige forråd.


Beskyt frøsåningen med fiberdug

Det er godt at beskytte grøntsagsfrøene med fiberdug i starten, dels for at øge varmen nær jorden og dels for at beskytte de små frøplanter mod skadedyr. Fiberdug slipper vand og lys igennem.


Super nyttig på et lille areal

Dyrk gode og nyttige blade, der fylder lidt i dyrkningen. Så for eksempel brøndkarse, rucola, persille, purløg, tykskulpet brøndkarse, sareptasennep og spinat i potter, kar og vækstkasser. De kan dyrkes ude hele sommeren og langt hen på efteråret og indendørs som baby leaf om vinteren.


Øg afgrødernes holdbarhed

Hvis du dyrker for at blive så selvforsynende med grøntsager som muligt, bør intet gå til spilde. Brug alle spiselige dele på dine afgrøder og høst til tiden. Får du store mængder til overs, kan du selvfølgelig give væk eller bytte afgrøder med nogen.

Hvis du skal høste det hele af en sort, men ikke ønsker at spise den pågældende grøntsag hver dag i flere uger, er der mange måder at redde maden på. Nedenfor følger nogle tips:

Opbevar friske rodfrugter et køligt, mørkt og let fugtigt sted. Fjern stilken og de lange rodtråde, undtagen på rødbede, der skal have et par centimeter stængel tilbage. Ved kortere opbevaring kan rodfrugter lægges i plastikposer i bunden af køleskabet. Til rigtig lang opbevaring kan du stille dem i plastikbakker eller trækasser et lunt sted udendørs og dække rodfrugterne helt til med jord eller grus og halm, for så at grave dem ud, når du skal bruge dem i køkkenet.

Tør grøntsager for rigtig lang holdbarhed. 

Forkog dine grøntsager efter sidste høst for at få lang holdbarhed og fantastisk god smag.

Frys bladgrønt, bønner, ærter og rodfrugter ned, efter du har forkogt dem, og tag dem op til gryderetter, gratiner, supper og saucer.


Pas på jorden

En jord, der skal huse nærende grøntsager, har brug for en vis pleje for at kunne levere helt i top. Gød køkkenhaven om foråret med staldgødning fra hest eller ko. Har du din egen kompostjord, vil det være en fantastisk jordforbedring og gødskning, men øg næringsindholdet også der med ekstra staldgødning.

I løbet af sæsonen er det godt at bruge dækafgrøder i køkkenhaven. Dæk jorden omkring afgrøderne og i rækkerne med halm, græsafklip, brændenælder, blade og andet organisk materiale. Det hjælper med at holde på fugten, holde ukrudt væk, og når materialet nedbrydes tilføres næringsstoffer.

Når grøntsagerne trives og vokser bedst, kan du tilføre ekstra næring ved at lave dit eget næringsvand:

Nældevand: Fyld en spand med vand og tilsæt et par håndfulde brændenælder. Dæk med en plade eller andet låg. Lad stå i et par dage, rør rundt af og til. Si nælderne fra og fortynd derefter nældevæsken med vand, indtil farven på vandet er som te. Nældevand er en fremragende næringskilde til grøntsager.

Hønsegødning: Bland et par håndfulde hønsegødning i en spand vand. Efter en dag eller deromkring sis væsken og fortyndes med vand, indtil den har farven som te. Vand!

Når efteråret kommer, og det meste af køkkenhaven er høstet, kan man lade alle plantedele, der ikke bruges, være en del af dækafgrøden. Blade og græsafklip revet fra græsplænen kan også bruges til at dække i køkkenhaven.


Lev i et kredsløb

Når man dyrker for periodevis at dække husets behov for grøntsager, er sen efterårssåning et suverænt supplement til forårs- og sommersåningerne. Frøene går i dvale i jorden og spirer tidligt næste forår for at give en dejlig, tidlig forårshøst. Gode sorter at så sent på efteråret er gulerod, vintersalat, pastinak, havrerod, purløg, dild og persille.

At dyrke din egen mad betyder at være en del af et kredsløb, der bare fortsætter. De første frø sås indendørs tidligt på året, og når jorden varmes op i april-maj, starter sæsonens såning af grøntsager direkte i voksekasser eller på friland. I løbet af sommeren sås visse afgrøder i omgange, og om efteråret forberedes de sene frø, som skal hvile i løbet af vinteren.

Med tiden samler du viden og erfaring og tør udvide din dyrkning og dit valg af sorter. Følelsen af, at maden på din tallerken i høj grad består af velsmagende lækkerier, som du har dyrket med kærlighed, er svær at slå.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ugens Frøsort

Fest for humlebier

Så længe den gyldne løvemund 'Rocket Golden' ikke har nogen bestøvende gæster på besøg, holder den sine blomster lukkede. Inde i den lækre hule af blade lokker pollen og nektar til sommerfest. En lille bi flyver forbi og banker forsigtigt på, men bliver ikke lukket ind. Nu lander i stedet en buttet humlebi ved løvens mund, som gæstfrit åbner sig. Vel inde, tumler humlebien rundt, indtil den igen vælter ud af blomsten med luftige pollenbukser på de små ben. Det kræver en vis kraft at åbne løvemundsblomsten op, hvilket gør adgang til den lækre pollen eksklusiv for humlebier og tungere bier. Så din 'Rocket Golden' indendørs om foråret, plant den ud i store klynger i blomsterbedet eller krukker og inviter humlebierne til fest.

Læs mere
Krydret elegance

For dig, der endnu ikke har prøvet sareptasennep 'Crimson Red', venter en dejlig opdagelse. Hvis den elegante peberagtige og krydrede aroma skulle beskrives med en farve, ville den sandsynligvis være dyb rød, ligesom farven på de smukke fligede blade hos 'Crimson Red'. Smagen er netop krydret - uden at være påtrængende, men oplevelsen i ganen er mild på trods af intensiteten. Når du først har opdaget en grøntsag, der både er let at dyrke, sund og lækker, ville det så ikke være ren lykke at have adgang til den hele tiden? Med 'Crimson Red' finder du netop lykken, da denne velsmagende sareptasennep kan høstes året rundt. Dyrk den udendørs om sommeren og i vindueskarmen, når kulden kommer - så er du altid sikret en elegant farve og god smag til alle dine salater.

Læs mere
Barnlig planteglæde

Radisen er en finurlig, lille grøntsag. Frøene når knap at blive dækket med jord, før spirerne vækkes til live indeni. Den utålmodige kan glæde sig over, hvor hurtigt de små, grønne spirer trænger frem i lyset, og fra de første blade er radiserne fyldt med stærke smagsnuancer. Små, runde rødder udvikler sig hurtigt lige under jordoverfladen, og snart stikker den øverste del op over jorden som en lille ø i havet. Når frøene er fra radisen ’Easter Egg’, farves bedet af små øer i rød, gul, hvid, rosa og purpur. Træk et helt bundt op, og føl, hvordan den barnlige glæde ved at dyrke bliver vækket af de fantasifulde rødder i forskellige farver. Charmerende ’Easter Egg’ vækker også haveglæden hos unge gartnere – dyrk radiserne sammen med børn i køkkenhaven, krukker og plantekasser, så kan I høste farvestrålende radiser sommeren lang.

Læs mere
Blomsterbedets storcharmør

Tillad os at præsentere en rigtig charmør fuld af pep og farverige løjer. Valmuen ’Rose Feathers’ tager blomsterbedet med storm og efterlader ingen uberørt med sin ustyrlige, men dog stilsikre frisure. I nuancer fra glamourøs kirsebærrød til romantisk hindbærfarvet samles frynsede, fjeragtige kronblade sig til en utroligt smuk blomst. ’Less is more’ er ikke stilen hos ’Rose Feathers’. Med et glimt i øjet og barnlig livsglæde tiltrækker denne spektakulære valmue sig alles opmærksomhed. Det bedste, vi haveelskere kan gøre, er at slentre ud i haven med en kop kaffe, slå os ned ved siden af blomsterbedets storcharmør og nyde en stund i selskab med den skønhed, naturen har skabt.

Læs mere
4.7/5 (7189)
2024-05-04
Hurtig levering til fuld tilfredshed
- Annette S
2024-05-04
Hurtig levering👍
- Barbro R
2024-05-03
Kommer altid hurtigt efter bestilling og gode frø og planter
- Susanne B
2024-05-03
Virker som den skal
- Björn N
2024-05-02
Hurtig levering
- Ann-katrin S
2024-05-02
Hurtig levering
- Marianne H
2024-05-02
Hurtig levering. Frøene spirede godt.
- Carina P
2024-05-02
Så gode ting og service
- Eva E
2024-05-02
Godt udvalg og hurtig levering.
- Pontus H
2024-05-02
Frøene kom efter ca. 7 dage til postkassen. Alle frøene er spiret. Bedre pris end på plantagen.
- Anette E
2024-05-02
Hurtig levering!
- Ulrika S
2024-05-02
Hurtigt leveret. Produkterne virker ok.
- Berndt L
2024-05-02
Hurtig levering, frø af meget god kvalitet
- Maria W
2024-05-02
Hurtig levering.
- Ann-Katrin S
2024-05-02
altid hurtig levering, meget tilfreds
- Danuta L
2024-05-02
Tak impecta......
- Sidqi A
2024-05-02
God tydelig tekst på frøposerne
- Mona J
2024-05-02
Fungerer godt og har altid fungeret godt på alle mulige måder 👍🏼👍🏼👍🏼
- Kiki S
2024-05-02
Hurtig levering.
- Eva-Britt Ö
2024-05-02
Hurtig levering, god information
- Marianne A
Are you in the right place?
Continue to impecta.dk