Odla dahlia – driv knölar

Dyrk dahliaer – fremdriv knolde

Det er muligt at plante dahliaknolde direkte i blomsterbedet, men forkultivering har sine fordele. Ved først at fremdrive knoldene i en potte, starter blomstringen tidligere, og planterne bliver mere modstandsdygtige over for skadedyr.

Hvornår skal jeg forspire dahliaer?

Hvornår du kan begynde at forspire dine dahliaknolde afhænger af, hvor i Skandinavien, du bor, men fra slutningen af marts i syd til april-maj længere mod nord. Efter cirka fem uger i en krukke indendørs, er det tid til at plante dahliaerne ud, så tæl baglæns fra hvornår frostnætterne normalt holder op i din have.


Hvorfor skal jeg forspire dahliaer?

Dahliaknolde, som du køber i havecentret eller dine egne knolde, som du har haft i vinteropbevaring, er i vinterdvale. Knolden har allerede udviklet rødder, som i vinterhalvåret har været helt inaktive. Fordelen ved at vække rødderne og fremdrive dahliaknoldene indendørs et par uger før udplantning er, at rødderne begynder at optage vand og næringsstoffer i et stabilt varmt miljø. Nye rødder når også at dannes, og en lille robust plante vokser frem i tide, indtil det er tid til udendørssæsonen.

Godt plantet udendørs i et blomsterbed eller en krukke, vil dahliaen vokse hurtigt og begynde at blomstre tidligere, end hvis knolden ikke var blevet dyrket indendørs først.

En anden fordel ved at forspire dahliaer er, at den lidt større plante er mere modstandsdygtig over for skadedyr, såsom snegle.

Hvis du har mange dahliaknolde, kan det føles som et kæmpe arbejde at dyrke dem indendørs. Vælger du at plante alle eller en del af knoldene direkte udendørs i en krukke eller et blomsterbed, er det vigtigt at vente til nattefrosten er overstået, og jorden har fået tid til at tørre op efter vinterens væde. Så hold godt øje, når de første skud dukker op – til forårshungrende dræbersnegle er de rigtigt lækre delikatesser.


Dahlia

Sådan forspirer og fremdriver du dahliaknolde

Cirka fem uger før udplantning er det derfor tid til at forspire dine dahliaknolde. Sådan gør du:

  • Plant knolden i en god størrelse potte med drænhuller. Brug en god pottejord.
  • Placer knolden cirka 15 cm under jordoverfladen. Hvis den gamle stilk er synlig, vendes den opad.
  • Vand jorden igennem og stil krukken varmt.
  • Sprøjt jorden med vand fra tid til anden – i første omgang skal der kun lidt vand til.
  • Når dahliaskuddene kigger op efter et par uger, stilles potten lyst, og nu kan du begynde at vande regelmæssigt.
  • Tilsæt flydende gødning til vandet.

Top dahlia

Ligesom mange andre forgrenede sommerblomster er det godt at toppe planten en eller flere gange, så den kan blive ordentligt busket.

Når dine dahliaplanter har nået en højde på omkring 15 cm, kniber eller klipper du stilken af lige over et blad eller et bladpar. Her vil planten forgrene sig. Du kan toppe flere gange i løbet af væksten, hvis du vil have planten til at blive endnu mere busket.

Tænk på: Topper man mange gange og et stykke ind i vækstsæsonen, starter blomstringen lidt senere. Til gengæld kommer der flere blomster på en velgrenet dahlia.


Dyrk dahliaer på et solrigt sted

Når dine dahliaer er klar til udplantning, enten i et blomsterbed eller en krukke, skal du vælge en solrig plads. Der vil de trives og blomstre meget og længe – du kan nyde dahliaernes blomstring langt ind i efteråret.

Læs mere: Dyrk dahliaer i blomsterbede og krukker

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ugens Frøsort

Glamourøs kornblomst

Den gammeldags kornblomst minder om barndommens somre, hvor solen altid skinnede fra en klar, blå himmel, der matchede farvetonen på kornblomsterne på engen. Men denne særlige blomst kommer i mange flere farver end det - alle lige smukke. Kornblomsten 'Red Boy' bringer lidt glamour til sommerromantikken med sine skinnende hindbærrøde, luftige blomster. De ser ud til at sende en kæk besked om at turde tage chancer og at overraske betragteren. I mylderet på en klassisk sommereng er 'Red Boy' en oplagt holdspiller, men blomsten kan også sprede elegance i sommerbedet i haven. Som snitblomst er kornblomsten et fint indslag i en blandet, frisk buket eller som en hel buket, der er smuk at tage ind og tørre til vinteren.

Læs mere
Fest for insekterne

Når bierne skal til fest, drømmer de om pollen og nektar på menuen. Lad os invitere dem ved at skabe plads til enkle, åbne blomster, der byder insekter velkommen til at slå sig ned og nyde et festligt måltid. I samme øjeblik opstår naturens magi, når blomsterne bliver bestøvet, og livets cyklus fortsætter. Blomsterblandingen 'Bivækst' giver dig et komplet festkoncept for bier og andre bestøvere. Frøene vil vokse sig store til en skøn blanding af sommerblomster med hjulkrone, kornblomst, ridderspore, hørblomst og mange andre af vores smukkeste etårige blomster. Under blomsternes beskyttelse kan en skål med vand med en lille sten i midten give de små flyvende, summende væsener en oase til hvile, afkøling og en forfriskende slurk at drikke, før de flyver videre til næste festmåltid.

Læs mere
Fest for humlebier

Så længe den gyldne løvemund 'Rocket Golden' ikke har nogen bestøvende gæster på besøg, holder den sine blomster lukkede. Inde i den lækre hule af blade lokker pollen og nektar til sommerfest. En lille bi flyver forbi og banker forsigtigt på, men bliver ikke lukket ind. Nu lander i stedet en buttet humlebi ved løvens mund, som gæstfrit åbner sig. Vel inde, tumler humlebien rundt, indtil den igen vælter ud af blomsten med luftige pollenbukser på de små ben. Det kræver en vis kraft at åbne løvemundsblomsten op, hvilket gør adgang til den lækre pollen eksklusiv for humlebier og tungere bier. Så din 'Rocket Golden' indendørs om foråret, plant den ud i store klynger i blomsterbedet eller krukker og inviter humlebierne til fest.

Læs mere
Krydret elegance

For dig, der endnu ikke har prøvet sareptasennep 'Crimson Red', venter en dejlig opdagelse. Hvis den elegante peberagtige og krydrede aroma skulle beskrives med en farve, ville den sandsynligvis være dyb rød, ligesom farven på de smukke fligede blade hos 'Crimson Red'. Smagen er netop krydret - uden at være påtrængende, men oplevelsen i ganen er mild på trods af intensiteten. Når du først har opdaget en grøntsag, der både er let at dyrke, sund og lækker, ville det så ikke være ren lykke at have adgang til den hele tiden? Med 'Crimson Red' finder du netop lykken, da denne velsmagende sareptasennep kan høstes året rundt. Dyrk den udendørs om sommeren og i vindueskarmen, når kulden kommer - så er du altid sikret en elegant farve og god smag til alle dine salater.

Læs mere
4.6/5 (10675)
2024-06-14
Jeg var skeptisk i starten, fordi jeg ikke kendte butikken, men leveringen var hurtig og meget godt pakket ind. Sået med det samme og de første små planter tør allerede komme ud. Hvad kunne være bedre? Jeg vil bare være glad nu og gemme butikken for mig selv.
- Marion W
2024-06-13
Rigtig godt frøsortiment!
- Unni r
2024-06-12
Meget hurtig levering!!! Gode priser! Godt udvalg!
- Cathrine W
2024-06-12
Ser ud til at være godt selvom det er lidt tidligt at vide hvordan høsten bliver 😀 hurtig levering og produkterne er godt pakket ind så de ikke tager skade.
- Ann A
2024-06-12
God behandling, hurtig levering
- Annica A
2024-06-12
Hurtig levering
- Anneli
2024-06-11
Hurtig levering
- Hans S
2024-06-11
Gode frø og hurtig levering.
- Linda V
2024-06-11
Så mange spændende frø og hurtig levering.
- Lisbeth T
2024-06-11
Hurtig og god service, som er lige det du ønsker.
- Arne C
2024-06-11
Hurtig og korrekt levering, købte et vandingsanlæg
- Johan Å
2024-06-11
Hurtig at få frø hjem, god kvalitet.
- Camilla G
2024-06-10
Hurtig levering
- Anna-karin S
2024-06-10
Du finder altid interessante frø hos Impecta, og de er altid af høj kvalitet. Indtil videre har jeg ikke oplevet, at frø fra dem ikke spirer.
- Björn-Marcus S
2024-06-10
Fine frøposer og fine råd
- Linda T
2024-06-10
Yderst tilfreds med gode spirevillige frø 👏😊 samt levering og service 😊
- Britt I
2024-06-10
Hurtig levering, bredt udvalg
- Lena S
2024-06-10
Jeg har altid haft succes med mine dyrkninger, når jeg brugte frisk frø fra Impecta og normalt når jeg havde frøene liggende hen over vinteren. Det synes jeg er en god vurdering. Derudover har de et godt sortiment. Masser at vælge imellem!
- Gun K
2024-06-10
Manglende frøpose ved levering. E-mailet og en ny taske blev sendt. Godt hurtigt svar fra kundeservice. Fantastisk.👍
- Gunilla N
2024-06-10
Hurtig og pålidelig.
- Per S
Are you in the right place?
Continue to impecta.dk