Fri fragt på alle frø hele juli. Køb frø »

Dyrk supernyttig spinat

Spinat burde være den afgrøde, der oftest blev nævnt gennem tiderne, når det mest nyttige af det nyttige skal fremhæves. I dag dyrker vi et væld af sunde, velsmagende, grønne blade, heriblandt spinat, som forsvarer sin plads som en suveræn bladgrøntsag.

Spinat, Spinacia oleracea, er en etårig afgrøde, der begyndte at blive dyrket i Persien for over 2000 år siden. Man opdagede hurtigt, hvor let den var at dyrke, og hvilket fantastisk supplement til kosten den var, da den kunne spises både frisk og tilberedt og viste sig at være så sund.

Sådan dyrker man spinat

  1. Sås i potter og beholdere, i dyrkningskasser og direkte på friland.
  2. Jorden skal være løs og næringsrig.
  3. Så ad flere omgange i løbet af foråret, sensommeren og det tidlige efterår.
  4. Spred frøene i rækker, i zigzagmønstre eller så dem bredt ud over et større område.
  5. Høst bladene, så snart de er voksede til ved at nippe de nederste blade af først.
  6. Dæk med fiberdug som beskyttelse mod kulde, stærk sol og blæst.

Såning af spinat


Spinat må ikke dyrkes for varmt

Dyrkningen af spinat spredte sig over hele verden, og ikke mindst i Nordeuropa blev den meget populær. Verdensturnéen stoppede dog, da spinatdyrkningen nåede de dele af verden, der har tropisk klima. Der viste det sig, at spinaten voksede op og nærmest omgående gik i blomst, hvorved kvaliteten og smagen af bladene blev forringet.

Den erfaring har mange af nutidens spinatavlere også gjort sig herhjemme. Når dagene bliver lange og varme, skyder spinaten i vejret og begynder at blomstre, eller går i stok, som vi også siger. Bladene holder op med at vokse, og de blade, der allerede er der, kan have en kedelig bitter smag. Der sker det, at varmen og lyset stresser spinaten til hurtigt at sætte frø – den tror simpelthen, at tiden er ved at rinde ud for sæsonen, og hvis den skal formere sig, skal det ske hurtigt.



Dyrk spinat i foråret og sensommeren

Som med al dyrkning er det bedst at tilpasse sig de forhold, som afgrøden ønsker, så bliver glæden og høsten så meget større. Spinat udvikler sig optimalt, hvis den dyrkes tidligt og sent på sæsonen, med en pause i højsommeren. Spinat vokser så hurtigt, at du kan nyde flere høstrunder på trods af dyrkningspausen. I løbet af efteråret er det vigtigt, at spinaten når at vokse op, før det bliver for koldt – kulde og mørke får væksten til at aftage. Men så længe den er vokset til, klarer bladene fint kulden og kan høstes rigtigt længe. En stor fordel ved at spinat bedst dyrkes i køligere perioder er, at den sjældent bliver angrebet af skadedyr, da de simpelthen ikke er så aktive i disse perioder.

En sjov måde at dyrke spinat på er at så frø, efter at der har været frost. Frøene ligger så i dvale i løbet af vinteren for at spire tidligt på foråret og give en rigtigt tidlig, ny grøntsag at nyde, inden den første forårssåning begynder.


Spinat 'Viking'

Sådan sår og høster du spinat

Spinat er en meget medgørlig afgrøde at arbejde med. Den er fin at så i potter og beholdere, i dyrkningskasser og direkte på friland. Jorden skal være løs og næringsrig. Så ad flere omgange i løbet af foråret, sensommeren og det tidlige efterår og spred frøene i rækker, i zigzagmønstre eller så bredt ud over et større område. Høst de sprøde, velsmagende blade, så snart de er vokset til ved at nippe de nederste blade af først.

Både forår og efterår er det godt at dække frø og dyrkning af spinat med fiberdug som beskyttelse mod kulde, stærk sol og blæst.

Spinat kan nydes frisk, stegt, dampet, i wok og stuvet, og den er velegnet til frysning.



Mange afgrøder bærer navnet spinat

Spinats popularitet og velkendte fordele har ført til, at mange afgrøder bærer navnet spinat, selvom de ikke tilhører spinatfamilien, f.eks. Newzealandsk Spinat, Tetragonia tetragonoides, Malabarspinat 'Rubra'. Det er nyttige bladgrøntsager, som er lette at dyrke og med fordel kan erstatte spinat før såning i forsommeren og høst i højsommeren.


Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gerne ud af vores viden. Her samler vi jordnære artikler om dyrkning og såning. Velkommen til Jordnært – tanker og tips til havevenner.

Ugens Frøsort

Symfoni af farve og liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever op til sit navn med en bemærkelsesværdig skønhed, hvor tætte tuer af stærkt blåviolette blomster år efter år sender kaskader af farve ud over stenpartier og mure. Denne lavtvoksende juvel er mere end bare et bunddække; når foråret indfinder sig forvandler den haven til et levende hav af farver, en fest for både øjet og havens summende bestøvere. Slægten Aubrietia er opkaldt efter den franske kunstner Claude Aubriet, og 'Cascade Blue' bærer hans navn med værdighed - som et levende maleri breder den sine blomstrende penselstrøg ud i haven. Plant den i grupper for at skabe en dramatisk effekt og lad den forvandle selv de mest kedelige hjørner til et levende kunstværk, hvor hver enkelt blomst spiller med i en symfoni af farve og liv.

Læs mere
En perle i haven

Som små bjerge rejser ‘Mountain Lady’ sig stolt i blomsterbedet og i græsplænen. De fine, runde blomster danner tætte klaser i toppen af stilken, med deres himmelblå bundfarve og en fin, snedækket top. Perlehyancinten har sin oprindelse i Mellemøsten og det sydøstlige Europa, hvor den vokser vildt på bjergskråninger og på enge. I haver har den været dyrket siden 1500-tallet og har ofte repræsenteret fornyelse og håb. 'Mountain Lady' er smuk at plante i grupper for at skabe en effektfuld farveplet i det grønne - eller at kombinere med andre forårsblomstrede løg. Uanset om den pryder et solrigt bed eller en krukke på terrassen, vil den byde på smuk og langvarig blomstring – en rigtig perle, der er værd at vente på.

Læs mere
Pistiller af guld

Det gyldengule safran er kendt for at være verdens dyreste krydderi, og kaldes også for ”ørkenens guld”. Men at du kan finde det hjemme i din egen baghave, og at ”guldminen” er en blomstrende krokus, vidste du måske ikke. At blomstens pistiller er kilden til dette værdifulde krydderi, er dog blot et af de spændende træk ved safrankrokussen. Et andet er, hvordan den overrasker ved at blomstre om efteråret. Pludselig er den der med sine yndige, lilla blomster i september og oktober. Det er som om, foråret kommer tilbage på besøg, netop som sommeren siger farvel. For havedyrkeren, der lægger sine løg af safrankrokus i sensommeren, venter en behagelig overraskelse, når blomstringen kommer allerede samme efterår. Hvorfor vente på noget så smukt som en blomst med sarte pistiller af guld?

Læs mere
En sommerdans

Fra den første knop viser sig, vækker Jomfru i det grønne nysgerrighed og forundring. En lysegrøn blomsterknop hviler i en krave af dildlignende løv. Når haven står i fuldt flor, åbner 'Miss Jekyll Rose' sine yndige, halvfyldte blomster i nuancer af hvid og rosa. Kronbladene ser ud, som om de er klippet ud af silkepapir. Over løvet danser udsprungne blomster, mens nye knopper ligger og venter i det grønne. Den vidunderlige blomstring fortsætter sommeren igennem, men her slutter forestillingen ikke. Efterhånden som efteråret går på hæld, dannes kunstfærdige, lysebrune frøkapsler understøttet af tørrede, fint fligede blade. 'Miss Jekyll Rose' danser kun i haven én sommer, men i tørrede buketter lever skønheden længe.

Læs mere

Artikler

Dyrk bladbede – guide fra såning til høst

Bladbede, eller mangold, som den også kaldes, er en nem bladgrøntsag, der giver stort udbytte hele vækstsæsonen – selv på et lille areal. Brug de lækre, smukke og sunde blade ligesom spinat. Bladbede kan også dyrkes indendørs året rundt med plantebelysning.

Læs mere
Dyrk hvidløg – guide til plantning og høst

Hjemmedyrkede hvidløg er lette at få succes med: Du planter feddene om efteråret, og høster flotte hvidløg sommeren efter. Hvidløg er en livskraftig og hårdfør plante, der kan trives i både køkkenhave, højbed og altanens krukker.

Læs mere
Sådan dyrker du majs

Det er nemt og sjovt at dyrke majs. Vækstpotentialet er enormt, og din køkkenhave vil få et både eksotisk og frodigt præg. Her kan du læse om dyrkning af majs - fra forspiring om foråret til udplantning, pasning og pleje og høst.

Læs mere
Dæk op til fest med grøntsager

Lad grøntsagerne få ærespladsen på middagsbordet og skab en nem, bæredygtig og ikke mindst smuk borddækning, der fremhæver det bedste, naturen har at byde på.

Læs mere
2025-07-10
Leveringen var hurtig. Topps. Godt👍🏿
- Rose-Marie J
2025-07-09
Meget tilfreds med udvalget og leveringen 🌼🌞
- Margrethe F
2025-07-05
Spiringen var god. Leveringstiden var OK. Godt pakket.
- Daniela H
2025-07-04
Har aldrig været utilfreds! Altid glad når frøposerne ankommer, får gode resultater hver gang, og børnene elsker at dyrke deres egne :)
- Lina Ä
2025-07-04
Aldrig problemer med ordrer fra Impecta!
- Eva W
2025-07-04
Helt utrolig mange frø at vælge imellem. Datomærkning på frøposerne, så  gamle frø forekommer ikke.  Udførlig dyekningsvejledning bag alle poser incl billede. Jeg har handlet med impecta i over 30 år, det siger alt.
- Annette R
2025-07-03
Meget gode frø, alt begyndte at vokse. Jeg vil bestille flere.
- terttu k
2025-07-03
Altid en fornøjelse at handle hos Impecta.  Høj kvalitet og hurtigt levering. 
- Celina Z
2025-07-02
Jeg modtager leveringer hurtigt. Stort udvalg af frø. Jeg er kunde i lang tid. Mange tak!!!
- Margareta A
2025-06-30
Hurtig levering. Frø af høj kvalitet.
- Elisabeth K
2025-06-30
Gode produkter og hurtige leverancer
- Ann-Britt K
2025-06-28
Tilfreds med min ordre.
- Lisbeth L
2025-06-28
Meget god service og fantastisk udvalg af frø og løg, med produkter af høj kvalitet og god vækst. Godt med spiretiden på frøposen, så man har en vis kontrol. Også god information på hjemmesiden. Hurtig levering. Bare så tilfreds.
- Merja H
2025-06-28
Jeg har købt en masse frø fra dette fremragende firma. Måske kunne jeg godt tænke mig en form for bonus/rabat eller noget, da jeg er en så stor kunde...
- Åsa H
2025-06-28
Jeg kan godt lide udvalget af frø her. Forsendelsen var hurtig; brevet ankom til Tyskland på lidt over en uge. Alle frøene spirede. Jeg vil helt sikkert handle her igen.
- Valentina G
2025-06-27
God kvalitet, hurtig levering.
- Gertrud L