
Utæmmet, eftertænksom skønhed
Hvorfor nøjes med at have en smuk blomstring, når man kan være smuk selv i knop- og frøstandsstadiet? Den vidunderlige skærmblomst Vild gulerod 'Dara' former sine knopper til en fluffy kugle, der pirrer nysgerrigheden og vækker lysten til at gå på opdagelse. Når den blomstrer, står de fine, svævende blomsterflokke i rosa, lilla og hvidt på høje, oprejste stængler, der vajer stille i vinden. Mod efteråret lukker blomsten sig igen og snor sine frøstande sammen som en lille fuglerede på en pind, dekorativt svajende højt på sin trone hele vinteren igennem. 'Dara' spiller alene sin rolle over jorden - til øjets fornøjelse, på trods af sit artsnavn "Vild gulerod" og sit slægtsskab med den delikate spiselige gulerod. I blomsterbedet bidrager den utæmmede, smukke skærmblomst til en afslappet følelse af, at sommeren skal nydes langsomt i et eftertænksomt tempo.
2023-10-17
Læs mere >>
Udsøgt glemt godbid
Mange er de lækkerier, der kan dyrkes i køkkenhavens frugtbare jord. Nogle afgrøder er populære, og bliver dyrket i de fleste køkkenhaver, mens andre går af mode og ikke er bredt kendt. For nogle hundrede år siden var knoldet hulsvøb, Chaerophyllum bulbosum, en højt skattet og udbredt afgrøde, som blev dyrket på grund af sin stivelsesholdige rod. På godser og herregårde blev den serveret med stolthed for gæster til festlige lejligheder. Med kartoflens indtog gik den delikate rod i glemmebogen, og er endnu ikke kommet til den ære og værdighed igen. Den har dog fortjent at blive langt mere udbredt, for det er en udsøgt godbid. Planten har et dejligt smukt, yndefuldt og duftende løv. Under jorden venter lækre rødder, der frister sidst på efteråret med en behagelig nøddeagtig og fyldig smag. Kog dem let, dryp med smeltet smør og oplev smagen af festmåltider fra fordums tid. Knoldet hulsvøb egner sig godt til efterårssåning i oktober-november.
2023-10-04
Læs mere >>.jpg)
Ægte havelykke
Nogle blomster beder ydmygt om, at vi stopper op et øjeblik for rigtigt at opdage deres skønhed. De stræber efter at fortjene deres plads - og giver så rigeligt tilbage som tak for at få lov til at være en del af haven. En af disse fortryllende blomster går under navnet honningurt. Små, klokkeformede lavendelblå blomster med forunderlige udstikkende støvdragere samlet på opretstående stængler. Stænglerne er dækket af fine hår, der glitrer i morgensolen, når dugdråberne bliver hængende tilbage. Honningurts blade dækker jorden for at jage ukrudtet på flugt, mens rødderne forgrener sig dybt og på den måde løsner din havejord. Blomsternes søde nektar tiltrækker begejstrede bier og sommerfugle, deraf det fine navn. Honningurt er ægte havelykke – også for dig, der dyrker den.
2023-09-20
Læs mere >>
Skønhed fra knop til frøstand
Allerede som knop er den yderst dekorativ med sit fine sølvskær. Indeni ligger papirstynde kronblade nænsomt foldet lag på lag. Når knoppen brister, folder de sig yndefuldt ud til en overdådig kæmpevalmue. De dobbelte kronblade fanger øjet med sin intense rød-orange farve, der står i smuk kontrast til den blå-sorte midte. Som på en smuk, plisseret nederdel danser valmuens blade elegant i vinden – helt frem til sensommeren, hvor blomsten siger tak for dansen og takker af. Men skønheden er på ingen måde forbi, for nu er den dekorative frøkapsel, der er så eftertragtet hos kreative blomsterdekoratører, klar til at tage over. Kæmpe havevalmuen ’May Queen’ er flerårig skønhed, der vender tilbage sommer efter sommer. Og den byder på noget smukt at se på fra forårets knop til vinterens tørrede frøstand.
2023-07-05
Læs mere >>
Kokkens favorit
Skulle man udpege en ambassadør for farven orange, var det nok guleroden. Sig ”gulerod”, og alle ser en orange rodfrugt for sig. Sig ”gulerodsfarvet”, og alle tænker på den orange kulør. I madlavningen bidrager guleroden med både velsmag og pynt på tallerkenen – den er en skattet klassiker i køkkenet. Men indimellem får vi lyst til at prøve noget nyt og spændende. Det er her, sommerguleroden ’Purple Dragon’ træder frem i spotlyset og bliver kokkens favorit. Under den purpurfarvede skræl gemmer sig et gyldent indre, som ind mod kernen lysner til gult. Smagen er en sød, fyldig og nærmest lidt krydret oplevelse. ’Purple Dragon’ er nem at dyrke, en fryd at høste og lækker at spise.
2023-06-30
Læs mere >>
En krydret genvej
Smagen af wasabi er intens og eksotisk – roden er en uundværlig ingrediens i det japanske køkken. Planten, der også er kendt som japansk peberrod, har sin oprindelse i Japan, hvor den krævende rod har været dyrket af landmænd i tusind år. Og det er ikke en hel nem plante at dyrke. Er du vild med smagen, kan du tage en nem genvej og i stedet dyrke wasabirucola ’Wasabi’, der måske ikke helt er den ægte vare, men stadig har en intens og spændende smag. Wasabirucola kaldes også for mursennep, efter plantens præference for at vokse opad solrige mure og sten. Wasabirucola er en hårdfør type, der vokser hurtigt i alle slags jordbund og den frodige plante tiltrækker bier, humlebier og sommerfugle til sine hvide blomster. Høst den hele sommeren og ind i efteråret som et lækkert krydderi til maden. Kan også dyrkes i potter indendørs året rundt.
2023-06-15
Læs mere >>
Forunderlige natur
De små, knoldede frø fra gul rødbede 'Golden Eye' ligger i køkkenhavens muld. Hver dag vandes jorden for at holde frøene fugtige. Solen bager på den forsommervarme jord, og snart begynder et drama, som ingen kan se, når en bleg spire bryder ud igennem frøskallen. I begyndelsen er det hele småt og sårbart, og jorden giver en velkommen beskyttelse fra stærkt lys, stød og vind. Når spiren skyder op over jordoverfladen, har den dannet en lille rod til at holde sig fast med. Først udvikles kimbladene, som forsyner den unge plante med næring. Snart efter kommer de først, velsmagende blade til syne. Med tid og omsorg vokser velsmagende, guldgule rødder sig store under jorden, mens deres indre fyldes af dekorative striber som årringene på et træ. Naturen er forunderlig.
2023-06-08
Læs mere >>
Et blomstrende kunstværk
I næsten hundrede år, fra slutningen af det 19. århundrede til slutningen af forrige århundrede, levede den engelske kunstner og gartner Cedric Morris. Hans brændende lidenskab for blomster var tydelig i hans kunst såvel som i hans smukke have i Suffolk, nordøst for London. Cedric elskede valmuer og især varianter med afdæmpede farver på de helt enkle kronblade. I sine blomsterbede sorterede han stædigt blomster i orange og rød fra til fordel for helt blide pasteller. Og dér, et sted på Cedrics grund, så kornvalmuen 'Mother of Pearl' dagens lys. Blomster i støvet lilla, blød pastelrosa og gråhvide toner med smukke sølvaccenter var præcis den farveholdning, som den blomsterelskende maler havde drømt om.
2023-05-28
Læs mere >>
En nordisk mester
Som en af de få afgrøder har kålroen ingen vilde slægtninge. I løbet af 1600-tallet så den dagens lys i Norden gennem en krydsning mellem majroe og havekål. Dette var før kartoflen havde gjort sit indtog, og behovet for sunde og hårdføre afgrøder var stort. Da kartoflen for alvor stormede ind i de nordiske husholdninger i 1800-tallet, gik kålroen – også kendt under navnet kålrabi i Danmark – efterhånden lidt i glemmebogen som menneskeføde herhjemme, ikke mindst fordi den havde fået et dårligt ry under 1. verdenskrig, hvor mange, især sønderjyder, måtte holde sulten fra døren ved at spise kålroer. I dag, hvor vi atter har fået øjnene op for rodfrugters gode egenskaber, er det dog værd at invitere kålroen ind på middagsbordet igen. For kålroer er faktisk den grønsag, der indeholder mest C-vitamin - og så er den rig på kostfibre. Kålroer kan f.eks. koges, dampes, gratineres, rives til råkost eller blandes i salater. Smagen er mild og kålagtig. Prøv kålroe 'Champion' og lær en nordisk mester at kende.
2023-05-14
Læs mere >>
Mindeværdig elegance
I havens blomsterbede findes snart en hel verden af mangfoldige karakterer. Nogle blomstrer kun ganske kort – vidunderlige og iøjnefaldende blomster på svajende stilke, der kun findes i fuldt flor i få uger. Andre indtager en stabil plads i blomstermængden hele sommeren og ind i efteråret. Det sidste gælder enkeblomsten ’Fire King’ – en etårig, som gerne vil huskes. På stabile, men dog fine stængler, rejser den knaldrøde blomst sig elegant over løvet. Den springer ud i juli og kan blomstre helt til efteråret sætter ind. Enkeblomsten ’Fire King’ har fine detaljer som de hvide pift blandt de skarlagensrøde blomsterblade og en skøn duft. Så frøene, hvis du vil have en elegant tilføjelse til sommerens blomster, der er lige smuk om den pryder haven eller optræder i sommerens buketter, friske som tørrede.
2023-05-12
Læs mere >>
Skønhed som varer ved
Når forsommerens intense blomstring er forbi, tager riddersporerne over og blomstrer med liv og lyst, indtil efteråret sætter ind. Blomsterne gemmer på pollen og nektar, der tiltrækker små nyttige bestøvere til havens blomsterbede og krukker.Riddersporen 'Fancy Belladonna' er etårig og sparer ikke på krudtet, når den først har gjort sin entré. Med udsøgte, langstilkede blomsterknopper beklædt med stjerneformede, enkeltstående blomster i lys lilla til blød rosa, stråler den i haven. Mørke striber giver kronbladene ekstra liv. Når den nederste blomst på sporen er afblomstret og toppen stadig har en udfoldet knop, er tiden inde til at plukke 'Fancy Belladonna' for at tørre dem til vinterens buketter – det er skønhed, som varer ved.
2023-05-07
Læs mere >>
Sommerjuveler
Blandt årets højdepunkter i haven er at kunne så sommerblomster i forårsvarm jord. Men hvornår kan man egentlig det? Et engelsk råd fra de gamle herregårdsgartnere lyder: Vil du vide, hvornår du kan begynde at så, så tag bukserne af og sæt dig på jorden. Føles det ikke koldt og ubehageligt, er jorden klar til brug. Et lidt mere nutidigt råd vil være at nulre en håndfuld jord i håndfladen, smulrer den mellem dine fingre, er jorden klar til at så i.En sommerblomst, som ofte kom i jorden på slotte og gårde, er klinte, som også går under navnet engens juvel. Klinte 'Queen Formula mix' bryder ud i klare blomster i en palet af hvid og lilla. De fine blomster svæver højt på yndefulde stængler og trives godt med valmuer og kornblomster som sine naboer.
2023-04-23
Læs mere >>
Knasende godbid
Forårssolen varmer jorden, som endelig er ved at være fri for vinterens tyngende fugt. Nu er det tid at så de grønsager, som skal give sæsonens første høst. Frø til radisen 'Felicia' puffes nogle centimeter ned i køkkenhavens muld. Der går ikke mange dage, før en spire bryder ud gennem frøskallen og søger op mod jordoverfladen. Over jorden viser to hjerteformede kimblade sig, som forsyner planten med næring i den første tid. Den lille radisespire kommer hurtigt i vækst. Sollyset fylder den med energi, som den sender ned til den voksende rod. Inden længe er det tid til at høste den aflange, lilla 'Felicia'-radise og få sæsonens første, sprøde, krydrede og uforligneligt lækre smagsoplevelse.
2023-04-16
Læs mere >>
En plysset perle
Som en pude at hvile kinden på – sådan er den fyldte solsikke ’Gummy Bear’. En plysset perle som vil få mange beundrere med sin spektakulære blomstring. Tæt fyldte, citrongule blomster hæver sig over frodige, grønne blade og puffer blidt hinanden frem og tilbage i brisen. Det er som at hvile blikket på en rolig, en gul bølge. ’Gummy Bear’ har en meget rig blomstring, så du kan plukke af den til sommerens buketter, hvor den vil holde sig frisk længe. I haven fortsætter blomstringen indtil september, hvor den gule farve bliver dybere i sensommerens varme lys.
2023-04-09
Læs mere >>
Succes i køkkenet
I planteriget er kål kongen af variation. Kåldynastiet har regeret længe og spredt sig over hele verden med fristelser i form af forskellige smage, former og farver. Den koniske spidskål 'Express', er en sort, der har løftet variation til sit helt eget niveau. I løbet af sommeren høstes de første spidse hoveder, tæt knyttet af lysegrønne, sprøde blade. Den søde og milde smag er et hit i køkkenet. Spidskålen kan nydes rå eller fyldt og bagt i ovnen. Den kan også dampes, braiseres, steges, frituresteges, ovnsteges, pickles og syltes. Kålhovederne kan sagtens blive stående i køkkenhaven et stykke ind i efteråret og kan derefter opbevares til vinterens varierede madlavning. Dyrk spidskål 'Express' og oplev den glæde, som den værdifulde kålfamilie giver i både køkkenet og køkkenhaven.
2023-04-02
Læs mere >>
Frø fra kilden
Vi ved ikke med sikkerhed, hvordan det så ud, men fantasien kan få frit løb. Mens 1600-tallet synger på sidste vers, vandrer den sicilianske munk Franciscus Cupani rundt på sin smukke ø. Luften er krydret med duften af vilde ærteblomster, der slynger sig mellem buske og træer. Franciscus har venner over hele Europa med interesse for botanik, og til dem sender han frø fra Siciliens vidunderligt duftende skønheder. Snart bliver den første sort af ærteblomst døbt 'Franciscus Cupani'. Et par år senere blomstrer en ny sort med en enestående duft og glitrende violette kronblade. Når du dyrker denne kulturarvssort ved navn ’Matucana’, er det som at så et frø direkte fra kilden, hvor den avlede ærteblomst blev født.
2023-03-19
Læs mere >>
En frelser i nøden
Dyrkning fylder os med glæde og energi til lystfyldte projekter, der emmer af inspiration. Nogle gange kan drømmene overstige energien eller den tid, der er til rådighed. Så er det, du har brug for tallerkensmækker 'Purple Emperor' - din ædle frelser i nødens stund. I blomsterbedet, hvor jorden er bar, fordi stauderne ikke er nået at komme på plads, lader du den etårige tallerkensmækker trylle. Hurtigtvoksende ranker med frodige blade og blomster i antikrosa fylder ud i blomsterbedet. På skråningen, der er svær at planlægge, ruller 'Purple Emperor' et farverigt blomstertæppe ud, mens andre ideer får lov til at modnes. Tallerkensmækker lysner, dækker og forskønner af hjertens lyst, mens du tager en pause og tænker på dine fremtidige projekter.
2023-03-12
Læs mere >>
Udsøgt alliance
Da agurk mødte melon, og naturen tillod en spontan krydsning, opstod sød musik. Melonagurk 'Carosello' kombinerer melonens sødme og agurkens saftige friskhed i samme frugt. I den italienske region Apulien har 'Carosello' været en lokal delikatesse i hundreder af år. I sin tidlige, lysegrønne modenhed høstes den som agurk til salaten. Det salte, saftige frugtkød renser og åbner smagsløgene, så måltidet kan nydes i fulde drag. Under sommerens sol og varme udvikles sødmen; farven går over i det gule, og 'Carosello' forandrer sig til en dessert. Tidligere blev melonagurk anset for at gøre underværker på huden - efter en ansigtsmaske lavet af frugten blev huden efterladt glat og strålende. I drivhuse og på solrige steder udendørs bliver denne udsøgte alliance mellem agurk og melon en delikatesse selv på vores nordlige breddegrader.
2023-02-15
Læs mere >>
Skyer i lilla
Denne spektakulære etårige plante blomstrer i tætte lilla skyer, der ved nærmere eftersyn er sammensat af tusindvis af miniblomster. Rige på nektar tiltrækker de bier, der flagrer fra blomst til blomst. Blå halsurt 'Black Knight' er en af naturens omhyggeligt designede skabninger, hvor blomsten svæver over stængler og blade i koordinerede farver. Løvet er stilfuldt farvet i lilla-grønt med lilla bladribber. De mørke stængler støtter hver blomst med en beslutsomhed, der gør 'Black Knight' til en fænomenal snitblomst. Så mange frø og lad Blå halsurt vække glæde og forundring i blomsterbede og krukker, samt i sæsonens mest iøjnefaldende buketter.
2023-02-07
Læs mere >>.jpg)
Vild dyrkningsglæde
En hjemmeavlet, flot rød tomat fyldt med smagen af sommer, giver dyrkningsglæde. Tænk sig, at årsagen til hele herligheden er den lille ribstomat, også kaldet vild tomat. Med sine blot fire gram kan verdens mindste spiselige tomat virke beskeden. Hvad den mangler i størrelse, opvejer den i smag og variation. Dukan tælle op til flere hundrede tomater på en enkelt plante af sorten ’Red Currant’. De saftige ribstomater smager lækkert, og der dannes en perlerække af tomater i store klaser. Bladene er intenst duftende og fordeler sig på pæne, ranglede grene. Når man avler Currant Red', dyrker man også naturlige samtaleemner – den vilde dyrkningsglæde ved ribstomaten er virkelig noget man taler om.
2023-02-07
Læs mere >>
For feinschmeckere
Som navnet afslører, er strandkålens naturlige levested miljøer nær kysten. Der krøller salt- og vindafvisende kamme af blade sig sammen i den ugæstfri jord. I England har strandkål længe været betragtet som en delikatesse takket være dens nøddeagtige stængler og broccoli-lignende blomsterknopper. De store blade har en noget bitter smag, som de britiske kystbeboere afhjælper ved at hyppe planterne, som vi gør med asparges. I løbet af efteråret gik folk ud langs strandene og dækkede strandkålen med tang. I det tidlige forår spirede så møre knopper under vinterdækket. Efter primør-høsten, den meget tidlige høst, voksede bladene, og snart blev kendere lokket tilbage til kysterne for at plukke velsmagende stilke og blomsterknopper.
2022-10-30
Læs mere >>
Slyngende skønhed
Forårets spæde, grønne skud er ivrige efter at komme i gang. Ranker vokser op, fantasifuldt klædt med vinger og slyngtråde. Når de begiver sig ud på deres snoede sommerrejse, fungerer buske og krat som støtte. Rankerne klatrer hist og her blandt kviste og grene med det mål at komme ud i sollyset lige i tide til den rigelige blomstring. Er der ikke noget at klynge sig fast til, er jorden dækket af et grønt, frodigt tæppe. Om sommeren blomstrer staudelathyrus i røde, hvide og lyserøde ærteblomster på korte stængler. Dette snoede virvar er ærteblomstens flerårige og duftløse slægtning, der visner om efteråret for at vende tilbage næste sæson fuld af energi og vilje til at blomstre.
2022-10-23
Læs mere >>
En fryd for øjet
Et stort ståhej bryder ud, når havens besøgende passerer en busk, der tilsyneladende er overstrøet med små papirlanterner. Det er, når frøkapslen på japansk lygte skifter sin til lysende orange efterårsfarve, at planten vækker så intens interesse. Om vinteren tørrer frøkapslen og får en ny glansperiode, når lanternen dækkes af funklende rimfrost i den blege morgensol. For den tålmodige venter endnu en fryd for øjnene, når årgamle lygter er så tynde, at kun bladenes nerver holder dem sammen. Der dannes et gennemsigtigt net, og inde i det skinner lygtens røde bær. Plantet i en smuk krukke danner japanske lygter en fantastisk fin dekoration i lang tid og i forskellige spændende afskygninger.
2022-10-09
Læs mere >>
Kejserlig rødmen
Blandt de mange sagn om kejserkronen er den, der fortæller, hvordan en af blomsternes farver blev rød. Det blev sagt, at på Jesu tid blomstrede kronerne kun i hvidt og gult. De voksede dengang blandt andet i Getsemane, en have ved foden af Oliebjerget i Jerusalem. Da Jesus blev fængslet, viste havens planter deres ærbødighed ved at bøje blomsterne til jorden – alle undtagen kejserkronen, som stod tilbage i al sin pragt. Den statelige blomst blev bandlyst for sin arrogance og rødmede derefter af skam. Måske er der andre forklaringer, men i vores fantasi kan vi tro, at kejserrødmen gav blomsterne en ny farve og lagde grunden til vores fine blanding af kejserkroner i gule, orange og røde farver.
2022-09-25
Læs mere >>