Skinnende skyer
Måske er dette begyndelsen på et vidunderligt nyt venskab blandt latyrus. På lange stilke udfolder 'Spencer Nimbus' sine blomster, der minder om regntunge skyer. Elegante sølvhvide kronblade med blåviolet farve langs kanterne, en tone, der ïøvrigt blot bliver dybere i takt med at blomsten modnes. Nimbus er det latinske ord for skyer, der varsler et vejromslag med regn. På en overskyet sommerdag får farveskalaen på 'Spencer Nimbus' en dramatisk karakter, men når solens stråler bryder igennem skydækket, forvandles blomsterne til skinnende skyer i afdæmpede farver. Forspir dine latyrus, eller ærteblomster, som vi også kalder dem, om foråret for at sikre en tidligere blomstring af sommerens mest velduftende og rigtblomstrende etårige skønhed.
2024-03-17
Læs mere >>Ferskendrømme
Zinnia, med det danske navn frøkenhat, leder tankerne hen på livlig blomstring i farver, som klæder hinanden: Friske rosa, røde, orange og gule blomster står side om side i smuk harmoni fra forsommeren til sidst på efteråret. Nu træder en ny zinnia ind på scenen med blomster i milde toner af ferskenfarvet. Under sommerens blå himmel lyser blomsterne op, mens efterårssolen giver kronbladene en mild, gylden glød. Zinnia ’Zinderella Peach’ springer ud med charmerende, fyldte blomster med en pjusket kvast i midten. Som en sjov kontrast dukker også enkelte almindelige blomster op hist og her i den fluffy ferskendrøm. Dyrk ’Zinderella Peach’ i bede og krukker, og pluk gerne til buketter – der kommer nye blomster hele sommeren igennem.
2024-03-10
Læs mere >>Små fristelser
Dyrk en guldmedaljevinder, der serverer dig små, udsøgte godbidder hele sæsonen. Pakket ind i frodigt grønt lokker massevis af små tomatfristelser med frisk syre og en fyldig sødme. De dråbeformede, orange frugter sidder periodisk så tæt, at de næsten ser ud til at kæmpe om pladsen. Med sine kraftfulde stængler bærer den lille busk dem alle flot og står også solidt, når sommervindene suser. Cherrytomat F1 'Tiny Temptations Orange' er en fornøjelse at dyrke, ikke kun for smagen og den smukke plante, men fordi den er så sund og robust - bladskimmel har ikke en chance mod denne seje sort. Vælg en varm og beskyttet placering i krukker og plantekasser - og nyd din tomatsommer med F1 'Tiny Temptations Orange'.
2024-02-04
Læs mere >>Alt, hvad du kan ønske dig
Chili samler entusiaster over hele verden i fællesskaber, hvor de farvestrålende frugter hyldes og respekteres for deres raffinerede aroma og intense styrke. I mesterskaber prises den modige, som kan klare den hotteste chili uden at give fortabt. Men ikke al chilier er hede som lava – for dig, der sætter mere pris på smagen end på den brændende fornemmelse, er ugens frøsort begyndelsen på et smukt venskab. Chilipeberen ’Biquinho Amarela’ er en lysegul minichili, hvis navn betyder ”lille, gult næb” med henvisning til frugtens sjove form. ’Biquinho Amarela’ giver dig alt, hvad du kan ønske dig af dejlig, krydret chilismag, uden at svitse dine smagsløg. Bag det sprøde, gule ydre gemmer sig et saftigt frugtkød med smagsnuancer af citrus. Dyrk denne fine, velsmagende og milde chili til sommerens grillede grøntsager, samt til marinader, dressinger og pickles.
2024-01-14
Læs mere >>Let at elske
I begyndelsen af 1500-tallet fik spanske opdagelsesrejsende på rejse i Sydamerika øje på en lille, hvid blomst, som på det lokale sprog blev kaldt ”Petun”, som betød "ubrugelig tobaksplante". Opdagerne syntes, at blomsten var grim og mistede hurtigt interessen. Der skulle gå 300 år, før en anden spansk ekspedition i Argentina fandt den lille, uanseelige blomst spændende nok til, at de sendte eksemplarer af den til hjemlandet. I Spanien navngav botanikerne blomsten ”Petunia” og placerede den i samme familie som tobak baseret på bladenes udseende. Siden da er petunia-familien udvidet til et overflødighedshorn af forskellige sorter, som er nemme at elske. En af dem er den iøjnefaldende F1 'Supercascade Burgundy', der bliver dybt vinrød med en mørkere farve i midten, som giver en spændende effekt. Når den plantes i krukker og ampler, vælder kaskader af lange blomsterranker ud over kanterne fra højsommer til efterår.
2024-01-07
Læs mere >>Tidlig spireglæde
Mens kong Vinter stadig holder naturen i et fast greb, vågner de første grønne spirer i varmen indenfor. Blot nogle uger inde i det nye år kan peberfrugtens fine, runde frø forsigtigt lægges på den fugtige jord. De skal ikke dækkes med jord, men bare trykkes blidt ned mod jordoverfladen, da de spirer bedst i lys. Efter nogle uger med nænsom og omsorgsfuld vanding bryder en spire frem fra frøskallen, fyldt med energi og livsglæde – og snart har den udviklet sig til en lille, ny plante, klar til sommerens vækstsæson. Peberfrugten 'Chocobell' er lige så velsmagende, som den er smuk, med brunviolette, søde og saftige frugter. Oplev tidlig planteglæde ved at inkludere denne ny, spændende peberfrugt i din første omgang forspiring.
2023-12-18
Læs mere >>Utæmmet, eftertænksom skønhed
Hvorfor nøjes med at have en smuk blomstring, når man kan være smuk selv i knop- og frøstandsstadiet? Den vidunderlige skærmblomst Vild gulerod 'Dara' former sine knopper til en fluffy kugle, der pirrer nysgerrigheden og vækker lysten til at gå på opdagelse. Når den blomstrer, står de fine, svævende blomsterflokke i rosa, lilla og hvidt på høje, oprejste stængler, der vajer stille i vinden. Mod efteråret lukker blomsten sig igen og snor sine frøstande sammen som en lille fuglerede på en pind, dekorativt svajende højt på sin trone hele vinteren igennem. 'Dara' spiller alene sin rolle over jorden - til øjets fornøjelse, på trods af sit artsnavn "Vild gulerod" og sit slægtsskab med den delikate spiselige gulerod. I blomsterbedet bidrager den utæmmede, smukke skærmblomst til en afslappet følelse af, at sommeren skal nydes langsomt i et eftertænksomt tempo.
2023-10-17
Læs mere >>Udsøgt glemt godbid
Mange er de lækkerier, der kan dyrkes i køkkenhavens frugtbare jord. Nogle afgrøder er populære, og bliver dyrket i de fleste køkkenhaver, mens andre går af mode og ikke er bredt kendt. For nogle hundrede år siden var knoldet hulsvøb, Chaerophyllum bulbosum, en højt skattet og udbredt afgrøde, som blev dyrket på grund af sin stivelsesholdige rod. På godser og herregårde blev den serveret med stolthed for gæster til festlige lejligheder. Med kartoflens indtog gik den delikate rod i glemmebogen, og er endnu ikke kommet til den ære og værdighed igen. Den har dog fortjent at blive langt mere udbredt, for det er en udsøgt godbid. Planten har et dejligt smukt, yndefuldt og duftende løv. Under jorden venter lækre rødder, der frister sidst på efteråret med en behagelig nøddeagtig og fyldig smag. Kog dem let, dryp med smeltet smør og oplev smagen af festmåltider fra fordums tid. Knoldet hulsvøb egner sig godt til efterårssåning i oktober-november.
2023-10-04
Læs mere >>Ægte havelykke
Nogle blomster beder ydmygt om, at vi stopper op et øjeblik for rigtigt at opdage deres skønhed. De stræber efter at fortjene deres plads - og giver så rigeligt tilbage som tak for at få lov til at være en del af haven. En af disse fortryllende blomster går under navnet honningurt. Små, klokkeformede lavendelblå blomster med forunderlige udstikkende støvdragere samlet på opretstående stængler. Stænglerne er dækket af fine hår, der glitrer i morgensolen, når dugdråberne bliver hængende tilbage. Honningurts blade dækker jorden for at jage ukrudtet på flugt, mens rødderne forgrener sig dybt og på den måde løsner din havejord. Blomsternes søde nektar tiltrækker begejstrede bier og sommerfugle, deraf det fine navn. Honningurt er ægte havelykke – også for dig, der dyrker den.
2023-09-20
Læs mere >>Skønhed fra knop til frøstand
Allerede som knop er den yderst dekorativ med sit fine sølvskær. Indeni ligger papirstynde kronblade nænsomt foldet lag på lag. Når knoppen brister, folder de sig yndefuldt ud til en overdådig kæmpevalmue. De dobbelte kronblade fanger øjet med sin intense rød-orange farve, der står i smuk kontrast til den blå-sorte midte. Som på en smuk, plisseret nederdel danser valmuens blade elegant i vinden – helt frem til sensommeren, hvor blomsten siger tak for dansen og takker af. Men skønheden er på ingen måde forbi, for nu er den dekorative frøkapsel, der er så eftertragtet hos kreative blomsterdekoratører, klar til at tage over. Kæmpe havevalmuen ’May Queen’ er flerårig skønhed, der vender tilbage sommer efter sommer. Og den byder på noget smukt at se på fra forårets knop til vinterens tørrede frøstand.
2023-07-05
Læs mere >>Kokkens favorit
Skulle man udpege en ambassadør for farven orange, var det nok guleroden. Sig ”gulerod”, og alle ser en orange rodfrugt for sig. Sig ”gulerodsfarvet”, og alle tænker på den orange kulør. I madlavningen bidrager guleroden med både velsmag og pynt på tallerkenen – den er en skattet klassiker i køkkenet. Men indimellem får vi lyst til at prøve noget nyt og spændende. Det er her, sommerguleroden ’Purple Dragon’ træder frem i spotlyset og bliver kokkens favorit. Under den purpurfarvede skræl gemmer sig et gyldent indre, som ind mod kernen lysner til gult. Smagen er en sød, fyldig og nærmest lidt krydret oplevelse. ’Purple Dragon’ er nem at dyrke, en fryd at høste og lækker at spise.
2023-06-30
Læs mere >>En krydret genvej
Smagen af wasabi er intens og eksotisk – roden er en uundværlig ingrediens i det japanske køkken. Planten, der også er kendt som japansk peberrod, har sin oprindelse i Japan, hvor den krævende rod har været dyrket af landmænd i tusind år. Og det er ikke en hel nem plante at dyrke. Er du vild med smagen, kan du tage en nem genvej og i stedet dyrke wasabirucola ’Wasabi’, der måske ikke helt er den ægte vare, men stadig har en intens og spændende smag. Wasabirucola kaldes også for mursennep, efter plantens præference for at vokse opad solrige mure og sten. Wasabirucola er en hårdfør type, der vokser hurtigt i alle slags jordbund og den frodige plante tiltrækker bier, humlebier og sommerfugle til sine hvide blomster. Høst den hele sommeren og ind i efteråret som et lækkert krydderi til maden. Kan også dyrkes i potter indendørs året rundt.
2023-06-15
Læs mere >>Forunderlige natur
De små, knoldede frø fra gul rødbede 'Golden Eye' ligger i køkkenhavens muld. Hver dag vandes jorden for at holde frøene fugtige. Solen bager på den forsommervarme jord, og snart begynder et drama, som ingen kan se, når en bleg spire bryder ud igennem frøskallen. I begyndelsen er det hele småt og sårbart, og jorden giver en velkommen beskyttelse fra stærkt lys, stød og vind. Når spiren skyder op over jordoverfladen, har den dannet en lille rod til at holde sig fast med. Først udvikles kimbladene, som forsyner den unge plante med næring. Snart efter kommer de først, velsmagende blade til syne. Med tid og omsorg vokser velsmagende, guldgule rødder sig store under jorden, mens deres indre fyldes af dekorative striber som årringene på et træ. Naturen er forunderlig.
2023-06-08
Læs mere >>Et blomstrende kunstværk
I næsten hundrede år, fra slutningen af det 19. århundrede til slutningen af forrige århundrede, levede den engelske kunstner og gartner Cedric Morris. Hans brændende lidenskab for blomster var tydelig i hans kunst såvel som i hans smukke have i Suffolk, nordøst for London. Cedric elskede valmuer og især varianter med afdæmpede farver på de helt enkle kronblade. I sine blomsterbede sorterede han stædigt blomster i orange og rød fra til fordel for helt blide pasteller. Og dér, et sted på Cedrics grund, så kornvalmuen 'Mother of Pearl' dagens lys. Blomster i støvet lilla, blød pastelrosa og gråhvide toner med smukke sølvaccenter var præcis den farveholdning, som den blomsterelskende maler havde drømt om.
2023-05-28
Læs mere >>En nordisk mester
Som en af de få afgrøder har kålroen ingen vilde slægtninge. I løbet af 1600-tallet så den dagens lys i Norden gennem en krydsning mellem majroe og havekål. Dette var før kartoflen havde gjort sit indtog, og behovet for sunde og hårdføre afgrøder var stort. Da kartoflen for alvor stormede ind i de nordiske husholdninger i 1800-tallet, gik kålroen – også kendt under navnet kålrabi i Danmark – efterhånden lidt i glemmebogen som menneskeføde herhjemme, ikke mindst fordi den havde fået et dårligt ry under 1. verdenskrig, hvor mange, især sønderjyder, måtte holde sulten fra døren ved at spise kålroer. I dag, hvor vi atter har fået øjnene op for rodfrugters gode egenskaber, er det dog værd at invitere kålroen ind på middagsbordet igen. For kålroer er faktisk den grønsag, der indeholder mest C-vitamin - og så er den rig på kostfibre. Kålroer kan f.eks. koges, dampes, gratineres, rives til råkost eller blandes i salater. Smagen er mild og kålagtig. Prøv kålroe 'Champion' og lær en nordisk mester at kende.
2023-05-14
Læs mere >>Mindeværdig elegance
I havens blomsterbede findes snart en hel verden af mangfoldige karakterer. Nogle blomstrer kun ganske kort – vidunderlige og iøjnefaldende blomster på svajende stilke, der kun findes i fuldt flor i få uger. Andre indtager en stabil plads i blomstermængden hele sommeren og ind i efteråret. Det sidste gælder enkeblomsten ’Fire King’ – en etårig, som gerne vil huskes. På stabile, men dog fine stængler, rejser den knaldrøde blomst sig elegant over løvet. Den springer ud i juli og kan blomstre helt til efteråret sætter ind. Enkeblomsten ’Fire King’ har fine detaljer som de hvide pift blandt de skarlagensrøde blomsterblade og en skøn duft. Så frøene, hvis du vil have en elegant tilføjelse til sommerens blomster, der er lige smuk om den pryder haven eller optræder i sommerens buketter, friske som tørrede.
2023-05-12
Læs mere >>Skønhed som varer ved
Når forsommerens intense blomstring er forbi, tager riddersporerne over og blomstrer med liv og lyst, indtil efteråret sætter ind. Blomsterne gemmer på pollen og nektar, der tiltrækker små nyttige bestøvere til havens blomsterbede og krukker.Riddersporen 'Fancy Belladonna' er etårig og sparer ikke på krudtet, når den først har gjort sin entré. Med udsøgte, langstilkede blomsterknopper beklædt med stjerneformede, enkeltstående blomster i lys lilla til blød rosa, stråler den i haven. Mørke striber giver kronbladene ekstra liv. Når den nederste blomst på sporen er afblomstret og toppen stadig har en udfoldet knop, er tiden inde til at plukke 'Fancy Belladonna' for at tørre dem til vinterens buketter – det er skønhed, som varer ved.
2023-05-07
Læs mere >>Sommerjuveler
Blandt årets højdepunkter i haven er at kunne så sommerblomster i forårsvarm jord. Men hvornår kan man egentlig det? Et engelsk råd fra de gamle herregårdsgartnere lyder: Vil du vide, hvornår du kan begynde at så, så tag bukserne af og sæt dig på jorden. Føles det ikke koldt og ubehageligt, er jorden klar til brug. Et lidt mere nutidigt råd vil være at nulre en håndfuld jord i håndfladen, smulrer den mellem dine fingre, er jorden klar til at så i.En sommerblomst, som ofte kom i jorden på slotte og gårde, er klinte, som også går under navnet engens juvel. Klinte 'Queen Formula mix' bryder ud i klare blomster i en palet af hvid og lilla. De fine blomster svæver højt på yndefulde stængler og trives godt med valmuer og kornblomster som sine naboer.
2023-04-23
Læs mere >>Knasende godbid
Forårssolen varmer jorden, som endelig er ved at være fri for vinterens tyngende fugt. Nu er det tid at så de grønsager, som skal give sæsonens første høst. Frø til radisen 'Felicia' puffes nogle centimeter ned i køkkenhavens muld. Der går ikke mange dage, før en spire bryder ud gennem frøskallen og søger op mod jordoverfladen. Over jorden viser to hjerteformede kimblade sig, som forsyner planten med næring i den første tid. Den lille radisespire kommer hurtigt i vækst. Sollyset fylder den med energi, som den sender ned til den voksende rod. Inden længe er det tid til at høste den aflange, lilla 'Felicia'-radise og få sæsonens første, sprøde, krydrede og uforligneligt lækre smagsoplevelse.
2023-04-16
Læs mere >>En plysset perle
Som en pude at hvile kinden på – sådan er den fyldte solsikke ’Gummy Bear’. En plysset perle som vil få mange beundrere med sin spektakulære blomstring. Tæt fyldte, citrongule blomster hæver sig over frodige, grønne blade og puffer blidt hinanden frem og tilbage i brisen. Det er som at hvile blikket på en rolig, en gul bølge. ’Gummy Bear’ har en meget rig blomstring, så du kan plukke af den til sommerens buketter, hvor den vil holde sig frisk længe. I haven fortsætter blomstringen indtil september, hvor den gule farve bliver dybere i sensommerens varme lys.
2023-04-09
Læs mere >>Succes i køkkenet
I planteriget er kål kongen af variation. Kåldynastiet har regeret længe og spredt sig over hele verden med fristelser i form af forskellige smage, former og farver. Den koniske spidskål 'Express', er en sort, der har løftet variation til sit helt eget niveau. I løbet af sommeren høstes de første spidse hoveder, tæt knyttet af lysegrønne, sprøde blade. Den søde og milde smag er et hit i køkkenet. Spidskålen kan nydes rå eller fyldt og bagt i ovnen. Den kan også dampes, braiseres, steges, frituresteges, ovnsteges, pickles og syltes. Kålhovederne kan sagtens blive stående i køkkenhaven et stykke ind i efteråret og kan derefter opbevares til vinterens varierede madlavning. Dyrk spidskål 'Express' og oplev den glæde, som den værdifulde kålfamilie giver i både køkkenet og køkkenhaven.
2023-04-02
Læs mere >>Frø fra kilden
Vi ved ikke med sikkerhed, hvordan det så ud, men fantasien kan få frit løb. Mens 1600-tallet synger på sidste vers, vandrer den sicilianske munk Franciscus Cupani rundt på sin smukke ø. Luften er krydret med duften af vilde ærteblomster, der slynger sig mellem buske og træer. Franciscus har venner over hele Europa med interesse for botanik, og til dem sender han frø fra Siciliens vidunderligt duftende skønheder. Snart bliver den første sort af ærteblomst døbt 'Franciscus Cupani'. Et par år senere blomstrer en ny sort med en enestående duft og glitrende violette kronblade. Når du dyrker denne kulturarvssort ved navn ’Matucana’, er det som at så et frø direkte fra kilden, hvor den avlede ærteblomst blev født.
2023-03-19
Læs mere >>En frelser i nøden
Dyrkning fylder os med glæde og energi til lystfyldte projekter, der emmer af inspiration. Nogle gange kan drømmene overstige energien eller den tid, der er til rådighed. Så er det, du har brug for tallerkensmækker 'Purple Emperor' - din ædle frelser i nødens stund. I blomsterbedet, hvor jorden er bar, fordi stauderne ikke er nået at komme på plads, lader du den etårige tallerkensmækker trylle. Hurtigtvoksende ranker med frodige blade og blomster i antikrosa fylder ud i blomsterbedet. På skråningen, der er svær at planlægge, ruller 'Purple Emperor' et farverigt blomstertæppe ud, mens andre ideer får lov til at modnes. Tallerkensmækker lysner, dækker og forskønner af hjertens lyst, mens du tager en pause og tænker på dine fremtidige projekter.
2023-03-12
Læs mere >>Udsøgt alliance
Da agurk mødte melon, og naturen tillod en spontan krydsning, opstod sød musik. Melonagurk 'Carosello' kombinerer melonens sødme og agurkens saftige friskhed i samme frugt. I den italienske region Apulien har 'Carosello' været en lokal delikatesse i hundreder af år. I sin tidlige, lysegrønne modenhed høstes den som agurk til salaten. Det salte, saftige frugtkød renser og åbner smagsløgene, så måltidet kan nydes i fulde drag. Under sommerens sol og varme udvikles sødmen; farven går over i det gule, og 'Carosello' forandrer sig til en dessert. Tidligere blev melonagurk anset for at gøre underværker på huden - efter en ansigtsmaske lavet af frugten blev huden efterladt glat og strålende. I drivhuse og på solrige steder udendørs bliver denne udsøgte alliance mellem agurk og melon en delikatesse selv på vores nordlige breddegrader.
2023-02-15
Læs mere >>